Egy hónapon belül lehet új szerbiai kormány

Vágólapra másolva!
A végleges választási eredmények szerint is a radikálisok előnyét hozta a vasárnapi szerbiai választás. Hiába azonban az első hely, a Hágában bírósági eljárás miatt őrizetben ülő Vojislav Seselj pártja nem érezheti győztesnek magát, mivel nincs olyan szövetségesük, akivel koalíciót tudnának alakítani. A kormányalakításra egy hónapja van a parlamentbe került pártoknak.
Vágólapra másolva!

Közzétette a vasárnapi szerbiai parlamenti választás hivatalos végeredményét a szerb központi választási bizottság. Az összesítés szerint a korábban ismertté vált adatokhoz képest a mandátumszámban nem történt változás, csupán a szavazási eredményben vannak századszázaléknyi változások.

Ezek szerint a 30 napon belül megalakítandó új belgrádi parlament legnagyobb ereje - 60,56 százalékos szavazási részvétel után - továbbra is a Szerb Radikális Párt (SRS) lesz 81 mandátummal (a szavazatok 28,59 százalékát megszerezve), s utána a Demokrata Párt (DS) következik 64 képviselővel (22,71 százalék), majd sorban a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és az Új Szerbia párt (NS) alkotta koalíció 47 parlamenti hellyel (16,55 százalék), a G17 Plusz párt 17 mandátummal (6,82 százalék), a Slobodan Milosevic örökségét ápoló Szerb Szocialista Párt (SPS) 16 képviselővel (5,64 százalék) illetve a liberális demokraták (LDP) vezette négyes pártkoalíció 15 mandátummal (5,31 százalék).

A parlamentbe jutásnak a nemzeti kisebbségek számára erősen leszállított küszöbét átlépve 3 képviselője lesz még a szerb parlamentben a Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ), 2 a dél-szerbiai muzulmánokat képviselő pártnak, 1 két dél-szerbiai albán párt koalíciójának, s 1-1 két szerbiai roma pártnak. Ahhoz például, hogy a VMSZ 3 képviselős parlamenti párt legyen, elegendő volt 52 458 szavazat, miközben a szerb pártoknak - 4 029 286 szavazóval, s 5 százalékos határral számolva - 201 460 szavazat kellett egy képviselő törvényhozásba juttatásához.

Ezzel együtt a nyolc, nemzeti kisebbséghez tartozó képviselő nem lesz számottevő tényezője az új, 250 tagú szerb törvényhozásnak, amely valószínűleg csak hónapokig tartó pártalkudozások után jut el odáig, hogy szavazzon az ország új kormányáról.

Boris Tadic államfő a parlamenti pártok vezetőivel folytatott konzultáció után ad kormányalakítási megbízást - nem feltétlenül a számszerűen győztes párt jelöltjének, hanem annak akinek esélye van a kormányalakításra, s ez a demokratikus blokk valamelyik pártjának jelöltje lesz. A radikálisok ugyanis egyedül nem tudnak kormányozni, kormánytöbbséget biztosító koalíciós partnert pedig nem valószínű, hogy találnak.

Az egyezkedésre négy hónap van - egy hónap a parlament megalakításáig, majd 90 nap a kormányéig -, s ha május 25-ig sem sikerül megállapodni a sok szereplős alku résztvevőinek, akkor újabb választás következik Szerbiában.