Megbénította Európát az első igazán téli nap

Vágólapra másolva!
Közel ezer közlekedési balesetet okozott a két napon át szakadatlanul hulló hó Németországban. A havazás nem csak a közúti, de a légi közlekedést is megbénította Európa-szerte. A prágai reptér egy napig zárva volt, csak csütörtök délelőtt nyílt meg ismét. Az első igazán téli napnak legalább öt halálos áldozata van Európában.
Vágólapra másolva!

Három halott, csaknem ezer baleset és rendkívül súlyos közlekedési fennakadások - ezt okozta az első igazán téli nap Németországban. Az elsősorban Bajorországot és Baden-Württemberget sújtó, szerdán kezdődött és csütörtök hajnalig tartó hóesés - és a hideg - több száz közlekedési balesethez vezetett, sokan megsérültek. A két tartományban három ember halt meg az utakon. Az előrejelzések szerint a havazás szombatig tart. Számos autópálya, és autóút forgalma bénult, bénulhat meg a hó miatt.

Súlyos fennakadások voltak a légi közlekedésben is. A stuttgarti, illetve müncheni repülőtéri hatóságok háromszáz járatot töröltek, de sok volt a késés a drezdai és a lipcsei repülőtéren is. Általános meggyőződés szerint az eddigi szokatlanul enyhe tél ahhoz vezetett, hogy az illetékes hatóságok és intézmények egyáltalán nem készültek fel a "normális" téli napokra, noha azokat a meteorológusok már jó előre jelezték.

Csehországban is kaotikus állapotokat okozott a havazás. A prágai repteret bezárták szerda reggel, csak csütörtök délelőtt nyílt meg ismét. Egy időre a Prága és Brno közti autópályát is le kellett zárni. Ostravában több súlyos baleset is történt, köztük egy halálos is. Az erős havazás járhatatlanná tett több dél-lengyelországi határátkelőhelyet.

Franciaországban előzőleg hatezer autós töltötte gépkocsijában vagy alkalmi szálláshelyen a szerdára virradó éjszakát. Az ország keleti részét szerda reggelre 25 cm-es hó borította be, a teherautók elől lezárták a nagyobb közlekedési útvonalakat. A hó súlyától, illetve letört ágaktól leszakadt vezetékek miatt 130 ezer háztartatásban nem volt áram szerda reggel, 80 ezer otthonban még délután sem.

Ausztriában, Karintia és Tirol egyes részein okozott kaotikus állapotokat a sűrű hóesés. Lezárták az A19-es autópályát is. Szerdán reggelre 12 ezer otthon maradt áram nélkül a Dráva völgyében. Karintia útjait majd egyméteres hó borította. A Dráva völgyében, Berg és Greifenburg között 300 teherautó akadt el.

A kelet-svájci Davosban egyetlen helikopter sem tudott leszállni szerdán, ezért a nemzetközi politikai és üzleti élet a Világgazdasági Fórumon részt vevő, magas rangú képviselői kénytelenek voltak közúton megtenni a hegyekbe vezető utat, 2-3 óra alatt. A zürichi és a baseli repülőtér törölte több európai járatát.

Spanyolországban, a baszkföldi tengerpartot Pamplonával összekötő A15-ös autópálya és húsz magashegyi hágó vált járhatatlanná. Még a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán is esett a hó a hegyekben. A Pireneusok, az andalúziai Sierra Nevada és a Madrid környéki hegyek síközpontjaiban üzembe helyezhették a sílifteket. Sevillában életét vesztette egy idős nő, akire rázuhant egy, a hó súlya alatt letört faág.

Fotó: MTI

A brit fővárosban és környékén is zavarokat okozott az első hó. Késtek a vonatok, lelassult a közúti közlekedés és a metró is akadozott.

Olaszország északi részén esőzéseket hozott a tél, havazás csak a magasan fekvő részeken fordult elő. Nápoly és Ischia szigete között az erős szél, illetve a szél által felkorbácsolt magas hullámok miatt megszűntették a kishajók forgalmát. Az olasz Alpok számos részén meghaladta a hó vastagsága az 50 centimétert.