Megkötötték az ukrán külügyminiszter kezét

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány kedden visszaállította a külügyminisztérium finanszírozását, amelyet az új év elején függesztettek fel, amikor Viktor Janukovics kormányfő igyekezett a tárca éléről eltávolítani a nyugatbarát Borisz Taraszjukot.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő bejelentése szerint ismét érkezik a pénz a külügyminisztérium számlájára, ám a pénzügyminisztérium ugyanakkor közleményben tudatta, hogy a kormány megfosztotta Borisz Taraszjuk külügyminisztert a jogi és gazdasági okmányok aláírási jogától. Ezzel a joggal átmenetileg a külügyminiszter két helyettesét, Andrij Veszelovszkijt és Mikola Majmeszkult ruházták fel, akik azonban csak a kormánnyal egyetértésben gyakorolhatják ezt a jogot.

Borisz Taraszjuk, akit az alkotmány értelmében az államfő nevezett ki erre a tisztségre, a múlt héten panaszolta el, hogy Janukovics nem volt hajlandó idén megnyitni a minisztériuma bankszámláit, így nem tudták kifizetni a több ezer diplomata és alkalmazott bérét, sem a nemzetközi szervezetek tagsági, illetve a nagykövetségek bérleti díját.

Mikola Azarov miniszterelnök-helyettes a televízióban ugyanakkor közölte: a kormány nem járul hozzá, hogy a pénzt az "úgynevezett külügyminiszter" finanszírozására használják fel, és ez a külföldi utazásaira is vonatkozik. Azarov bejelentette: a külföldi kiküldetésben lévő diplomaták fizetéséhez és a helyiségek bérletéhez szükséges pénzt már átutalták a tárca számlájára.

Az oroszbarát hírben álló Viktor Janukovics decemberben megszerezte a parlament támogatását Taraszjuk menesztéséhez arra hivatkozva, hogy nem tud együttműködni vele. Taraszjuk nyíltan a volt szovjetköztársaság NATO-tagságát támogatja, ellentétben a Janukovics vezette Régiók Pártja álláspontjával. Taraszjuk pártja, az Ukrán Népi Mozgalom (Ruh), a köztársasági elnököt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség tagpártja ellenzékben van.

A parlament december elején szavazott Taraszjuk menesztéséről, de az elnök rendeletet adott ki arról, hogy a külügyminiszter "a jövőben is ellátja a hivatalát".