Vágólapra másolva!
A túlélésért küzdenek az Európai Parlament frissen megalakult radikális frakciójának tagjai. A lazán szerveződő, de frakcióként milliós támogatásra és vezető tisztségekre is jogosult ITS a bevándorlás és az EU egységesítése ellen harcol, igaz, tagjai sok mindenben még egymással sem értenek egyet. A csoportban ott ül az európai szélsőjobb több nagyágyúja mellett Benito Mussolini unokája, aki szerint jobb fasisztának lenni, mint homokosnak, egy francia holokauszttagadó és egy brit, aki szerint az EP csak egy vicc.
Vágólapra másolva!

"Ellenzi vagy támogatja Románia és Bulgária EU-csatlakozását?" - kérdezte egy riporter a párton kívüli Ashley Mote brit EP-képviselőt tavaly novemberben, az EU-bővítés küszöbén. Mote nem sokat teketóriázott. "Ellenzem" - hangzott a nyers válasz. Ehhez képest most mégis örülhet, hogy csatlakozott a két keleti ország, ugyanis csak az onnan érkező képviselőkkel kiegészülve tudtak frakciót alapítani az európai radikálisok.

A január 15-én létrejött Azonosság, Szuverenitás és Hagyomány (ITS) nevű csoportnak 20 képviselője van hat országból. A frakció fő célkitűzése a bevándorlás elleni harc, a török EU-csatlakozás megakadályozása, az unió további egységesítésének - így például az európai alkotmány elfogadásának - gáncsolása és az unió sokszínűségének kihangsúlyozása.

A frakció megalakulását hatalmas felhorkanás követte. Az EP szocialista és a zöld frakciója év eleje óta azért lobbizik, hogy az ITS-t zárják ki a többi frakciót megillető jogokból, a bizottsági elnöki és alelnöki helyekből. Az európai sajtó jelentős része holokauszttagadók, antiszemiták gyülekezeteként írta le a csoport tagjait, máshol pedig arról szóltak a hírek, hogy az EU megkapta első ajándékát az újonnan csatlakozott Romániától: a szélsőjobb betette a lábát Európába.

Jörg Haider szíve

Pedig a helyzet jóval bonyolultabb. Az ITS agyának az osztrák Andreas Mölzert tartják, aki a Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjeként jutott be az EP-be. Mölzer évekig a közép-európai szélsőjobb fenegyerekének, Jörg Haidernek volt a fő ideológusa, tőle származott az FPÖ idegenellenes irányvonala, sőt, érték olyan támadások is, hogy elképzeléseiben nemzetiszocialista vonal is felfedezhető. Pártja színeiben most a szigorúbb törvényekért és a családi támogatások emeléséért küzd. Mölzer annak ellenére vetette bele magát az ITS megalakításába, hogy korábban még ellenezte az EU további keleti bővítését, Románia csatlakozását.

Az ITS frakcióvá alakulásával az eddig független képviselők több hozzászólási lehetőséget kapnak, a frakció betölthet bizottsági elnöki és alelnöki helyeket, illetve kapnak majd 1 millió euró támogatást az EP-től. Mölzer szerint a nagyobb befolyást és a pénzügyi támogatást arra kell felhasználniuk, hogy útját állják a német kormány által ismét felkarolt EU-alkotmánynak.

Az ITS másik fő mozgatója a belga Frank Vanhecke, a nyugat-európai szélsőjobb egyik ismert figurája. A flamand területek nagyobb önállóságáért küzdő, bevándorlásellenes Vlaams Blok nevű pártját 2004-ben azért oszlatta fel egy belga bíróság, mert úgy találta, hogy a párt rasszista. Vanhecke szerint a döntés a szólásszabadság megcsúfolása volt, újjáalakított pártjával pedig igencsak megleckéztette a belga politikát, amikor a tavalyi helyhatósági választásokon elvitte a flamand szavazatok 20 százalékát.

"Jobb, mintha homokos lennél"

Az ITS-nek szinte nincs olyan tagja, aki ne szerzett volna kétes hírnevet magának valamilyen botránnyal. Bruno Gollnisch frakcióvezető, a francia szélsőjobbos Front National (FN) alelnöke, Jean-Marie Le Pen francia radikális vezér jobbkeze. Gollnisch a frakció megalakulásának másnapján kapott értesítést arról, hogy egy lyoni bíróság három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és több ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte holokauszttagadás miatt.

Gollnisch - akit az eljárás miatt öt évre kitiltottak a lyoni egyetemről, ahol korábban jogot és japánt tanított - tagadja, hogy vétett volna. Szerinte az még nem bűn, hogy a zsidók szervezett megsemmisítése kapcsán felmerülő bizonytalanságok megvitatására buzdított, ami a bíróság szerint viszont már nem fér bele a szólásszabadságba. Bejelentette azt is, hogy fellebbez a döntés ellen.

A frakció tagja lesz Alessandra Mussolini, a két világháború közti olasz fasiszta vezér, Benito Mussolini unokája is. Mussolini pályája fotómodellként indult, toplessben utazott, megfordult a Playboy címlapján, sőt voltak vetkőzőszámai is, később pedig berobbant a politikába. A fürdőruhás képek után harcos, már-már feminista kijelentéseivel, éhségsztrájkjával is a címlapokra került. Élesen kikelt például az ellen az olasz bírósági döntés ellen, amely kimondta, hogy nem számít molesztálásnak, ha valaki egy nő fenekére csap.

Óriási figyelmet keltett, amikor az ezredfordulón szembeszállt a pápa egyik nyilatkozatával, amelyben II. János Pál elítélte a válást. Mussolini szerint ugyanis a válás sokszor az egyetlen megoldás. Mussolini fellépése mutatja azt is, hogy az ITS-en belül komoly nézeteltérések vannak bizonyos kérdésekben. Szemben az ő válást védő nyilatkozatával a frakció francia és osztrák tagjai a hagyományos családmodell népszerűsítésén dolgoznak. A helyzet sajátosságát Mussolini is elismerte: "Nagyrészt kényszerből ülünk össze. A túlélés csak frakcióban lehetséges" - mondta.

Mussolini legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor a tavaly tavaszi olasz parlamenti választások előtt egy tévévitában transzvesztita partnerének azt vágta a fejéhez: "Büszke vagyok, hogy a nagyapám fasiszta volt... Jobb fasisztának lenni, mint homokosnak."

A faragatlan

Az IST tagja az EP legfiatalabb képviselője is, a mindössze 23 éves bolgár Dimitar Sztojanov is. Sztojanov volt az, aki tavaly októberben még csak megfigyelőként rasszista levelével járatta le a bolgár küldöttséget. A történet Járóka Lívia fideszes EP-képviselőhöz kapcsolódott.

Járókát jelölték "2006 legjobb képviselője" címre. Itt lépett közbe Sztojanov. A cigány- és törökellenes politikájáról ismert Attak tagja egy kollégáinak írt, később kiszivárgott körlevélben azon viccelődött, hogy a magyar képviselő nem érdemli meg a díjat, mivel az ő hazájában sokkal szebb cigánylányok vannak. "Még vásárolhatsz is magadnak egy 12-13 éves szerető feleséget... a legjobbak elég drágák - elkérnek értük akár 5000 eurót is. Azanyja!"

Komédia

Forrás: EPA
Le Pen örülhet

Az ITS legtekintélyesebb alakja azonban Jean-Marie Le Pen francia radikális vezér, aki öt éve a francia elnökválasztás döntőjéig menetelt, kiütve a szocialista jelöltet a versenyből. Az idén 79 éves Le Pen állítólag régóta álmodik arról, hogy az EP-ben 1994 után újra radikális frakció alakulhat.

Le Pen - aki szerint a holokauszt a történelem apró részletkérdése - a bevándorlás nagy ellensége, szerinte "a tömeges bevándorlás a legnagyobb veszély, amivel a történelem valaha szembesült". Nincs kibékülve az EU-val, mert úgy érzi, hogy az uniós nyomulás egyre jobban eljelentékteleníti a francia elnök dicsőségét. A nemzeti tekintély elvesztése fölött érzett aggodalom miatt az ITS egyik fontos célkitűzése, hogy harcoljon a tagjai által európai bürokrata szuperállamnak tartott EU elburjánzása ellen. A helyzet sajátossága, hogy az ITS tagjai is ennek a szuperállamnak a képviselői, ez azonban láthatóan egyáltalán nem zavarja őket.

Az ITS brit tagja, Ashley Mote - civilben neves krikett-szakkommentátor - szerint például az Európai Parlament "csak egy komédia". Mote azt állítja, amit ő képvisel, az nem más, mint egyfajta gerilla-hadviselés: az EU vonalain belül dolgozik, de csak azért, hogy jobban tudja védeni Nagy-Britannia függetlenségét, illetve gáncsolni tudja azokat az előterjesztéseket, amelyeket aggályosnak ítél. Véleményét ráadásul az EP előtt sem titkolja. Egy tavalyi felszólalásában például azt állította, hogy az EP nem igazi parlament, sokkal inkább hasonlít a kommunista tanácsokra, mint egy demokratikus intézményre. "Különbség csak a zászlóban van" - fogalmazott.

Sáling Gergő