Elraboltak tizenhét palesztin menekültet Bagdadban

Vágólapra másolva!
Rendőri egyenruhát viselő fegyveresek elraboltak 17 palesztin menekültet kedden egy bagdadi házból, amelyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bérelt. A foglyokat néhány órával később szabadon bocsátották - közölte a szervezet.
Vágólapra másolva!

A férfiakat kora reggel rabolták el bagdadi otthonukból, amelyet az UNHCR jelölt ki számukra. Kiszabadulásukkal egy időben azonban olyan hírek is napvilágot láttak, melyek szerint egy újabb, 13 fős palesztin csoportot raboltak el, és az elkövetők ezúttal is rendőr egyenruhát viseltek.

Az ENSZ-szervezet szerint az Irakban élő palesztin menekültek az utóbbi időben egyre több támadás, köztük emberrablások és gyilkosságok célpontjává váltak. A december végén emberiesség elleni bűnök miatt kivégzett Szaddám Huszein ellenfelei azért neheztelnek a menekültekre, mert véleményük szerint különleges elbánásban részesültek a volt iraki elnök uralma alatt.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte az ismétlődő agressziót, ami bagdadi palesztin menekültek között szedi áldozatait.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) január 18-i adatai szerint Szaddám Huszein rendszerének 2003-as bukása óta több mint ötszáz palesztin halt meg vagy tűnt el Irakban. A PFSZ menekültügyekkel foglalkozó illetékese, Zakaríja al-Aga szerint a 22 ezer 100 főt számláló iraki palesztin közösség tagjai az elmúlt három évben pontosan 809 alkalommal váltak "erőszakos bűncselekmény" áldozatává.

Az amerikai invázió előtt mintegy 34 ezer palesztin élt Irakban, jelenleg már csak 15 ezerre tehető a számuk.