Edmund Stoiber bejelentette visszavonulását

Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását csütörtökön Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, a tartomány miniszterelnöke. A 65 éves politikus kora délután Münchenben rövid nyilatkozatban közölte, hogy szeptemberben leköszön mind a bajor kormányfői, mind a CSU-elnöki tisztségéről.
Vágólapra másolva!

Szeptember 30-i hatállyal távozik kormányfői posztjáról Edmund Stoiber bajor miniszterelnök. Nem indul a 2008-as tartományi parlamenti választokon a CSU miniszterelnök-jelöltje posztjáért sem. Stoiber azt hangoztatta, hogy Bajorország és a CSU érdekében döntött így.

Forrás: MTI
Edmund Stoiber

A döntés valóságos politikai földcsuszamlást okozott Münchnenben és Berlinben is, ahol a Németországban kormányzó nagykoalíció másik két pártja, a konzervatív CDU és a szociáldemokrata SPD meglehetős aggodalommal fogadta a történteket és reményét fejezte ki, hogy mielőbb lezárul a hatalmi harc a kisebbik konzervatív pártban.

Stoiber ugyancsak közölte, hogy a konzervatív párt szeptemberi kongresszusán nem jelölteti magát a CSU elnöki tisztségére. Utalt arra, hogy a párt vezetőivel megállapodott: a kongresszuson megválasztják utódját az elnöki székbe, továbbá ugyancsak döntés születik a CSU miniszterelnök-jelöltjéről a jövő évben esedékes tartományi parlamenti választásokra.

A pártelnök-miniszterelnök hivatalos bejelentése előtt olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint a CSU vezető politikusai megállapodtak a pártelnök és egyben bajor tartományi miniszterelnök Stoiber utódlásáról.

Müncheni CSU-források szerint a javasolt megoldás szerint kettéválasztanák a pártelnöki és a kormányfői tisztséget, s az előbbit Edwin Huber bajor gazdasági miniszter, míg az utóbbit Günther Beckstein tartományi belügyminiszter töltené be. Ellentmondott ennek a konzervatív Bundestag-frakción belüli CSU-képviselőcsoport vezetője. Peter Ramsauer Berlinben kijelentette: véleménye szerint még nem született végleges döntés Stoiber utódlásáról.

A 65 éves Stoiber 1993 óta áll a bajor kormány élén, s 1999 óta tölti be a CSU elnöki tisztségét. A korábban országosan is nagy tekintéllyel rendelkező, jogászból lett politikus népszerűsége az utóbbi hónapokban mélypontra süllyedt. Emiatt a párt tartományi vezetői közül többen követelték lemondását, illetve azt, hogy a CSU Stoiber nélkül vágjon neki a 2008-ban esedékes tartományi parlamenti választásoknak, majd egy évvel később az országos választásoknak.

Forrás: EPA
Angela Merkel és Edmund Stoiber

Angela Merkel kancellár, a nagyobbik uniós párt, s CDU elnöke egyelőre nem nyilatkozott Edmund Stoiber visszavonulásáról, a CDU több más vezető politikusa ugyanakkor azt az óhajt fogalmazta meg, hogy mielőbb rendeződjenek a CSU-n belüli viszonyok. Hasonlóan nyilatkozott Kurt Beck, a koalíciós partner SPD elnöke is, aki szerint a bajorországi bizonytalan helyzet miatt nehéz idők várnak a koalícióra.

Az ellenzéki pártok úgy vélekedtek, hogy a történtek a kormánykoalíció gyengüléséhez vezetnek. Őket igazolták a legfrissebb közvélemény-kutatások, amelyek szerint mindenekelőtt a konzervatív pártok népszerűsége csökkent tovább a bajor politikai válság miatt.