A horogkeresztért lobbiznak a hinduk az EU-nál

Vágólapra másolva!
Ősi jelképüket féltik az európai hinduk, miután kiderült, hogy Németország az Európai Unió soros elnökeként betiltaná a horogkereszt használatát. A horogkereszt vagy szvasztika több ezer éves hindu jelkép, és a békét szimbolizálja. A németek a holokauszttagadást is bűncselekménnyé nyilvánítanák az EU-ban, ám a törvényjavaslat várhatóan elég széles mozgásteret enged majd a tagállamoknak a szankcionálásban.
Vágólapra másolva!

Együttes erővel igyekeznek fellépni az európai hinduk, hogy az EU soros elnöki posztját betöltő Németoszág ne vigye keresztül a szvasztika betiltását egész Európában. Ramesh Kallidai, a Brit Hindu Fórum tagja szerint a tiltással az EU hindu vallású lakosait diszkriminálnák, mivel az Európában a nácik horogkeresztjeként hírhedtté vált szimbólum ősi indiai jelkép, amely 5000 éven keresztül a békét jelezte, mielőtt Hitlerék kisajátították volna.

"Csak azért, mert Hitler rosszul használta a jelképet, megbecstelenítette, és vele propagálta rasszista rémuralmát, még nem kellene hogy betiltsák békés célú használatát is" - idézte a BBC a hindu aktivistát. A hindu szervezet az Európai Unió valamennyi tagállamát, az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet is felkeresi az ügyben. A társaság szerint ezzel az erővel a keresztet is betilthatnák, mivel a Ku-Klux-Klan is lángoló keresztet használt jelképnek. A hindukon kívül ugyanakkor a horogkeresztet - mennydörgéskereszt, tűzkereszt néven - a lettek is használták kötött ruházatokon díszítőelemként.

Németország azonban nem csak a szvasztika és más náci jelképek használatat szeretné betiltatni az egész Európai Unióban, hanem a holokauszttagadást is bűncselekménnyé kívánja nyilváníttatni. A német javaslat szerint a tiltást megszegőket vagy a holokauszttagadókat akár három év börtönbüntetéssel is sújthatnák.

Ez lesz Németország második kísérlete arra, hogy az EU-ra is kiterjessze a hazai szigorú szabályozást. A 2005-ös hasonló próbálkozásuk már kudarcba fulladt, miután több kormány is ellenezte - például az olaszok és a britek. Előbbiek azóta felülvizsgálták álláspontjukat. A javaslat várhatóan heves vitákat kelt majd a szólássabadsággal kapcsolatban, ám a német igazságügyi miniszter bízik abban, hogy sikerült elfogadtatni a javaslatot.

A szabály részletei egyelőre nem ismertek, ám a tagállamok várhatóan szabad kezet kapnak majd abban, hogy valóban büntessék-e és ha igen, milyen mértékben a holokauszttagadókat. A törvény várhatóan azt is megkülönbözteti majd, hogy a tiltott jelképeket békés célból vagy rasszizmusra buzdításként használják-e - írja a BBC.