Nagy terveket szövöget az EU-elnök Merkel

Vágólapra másolva!
Fel akarja rázni az Európai Uniót a soros elnökséget fél évig betöltő Németország kancellárja, Angela Merkel. Kijelentette, hogy szükség van uniós alkotmányra, és ígéretet tett a haladásra több nagy kérdésben a klímaváltozástól kezdve át az energiabiztonságon át az Egyesült Államokkal való partnerségig.
Vágólapra másolva!

"Történelmi kudarccal szembesül Európa, ha nem sikerül életet lehelni az uniós alkotmányba" - közölte Angela Merkel német kancellár, amikor ismertette terveit a következő fél évre, amelynek során Németország tölti be az EU elnökségét. Elemzők szerint ezzel kemény fába vágja a fejszéjét Merkel.

Az alkotmánytervezet ugyanis sokak szerint végleg elbukott, mikor a franciaországi és hollandiai népszavazáson a többség elutasította. Az alapokmány azért készült, hogy gördülékenyebben működjön a jelentősen - előbb 15 tagállamról 25-re, majd idén januárban 27-re - kibővült unió. Egyszerűsítette volna a döntéshozatalt, és lett volna közös külügyminiszter is.

"Az elmélkedési időszaknak vége. Júniusra döntést kell hoznunk arról, mihez kezdünk az alkotmánnyal" - fogalmazott Merkel, aki szerint Európa, a tagállamok és az állampolgárok közös érdeke, hogy a következő, 2009-es európai parlamenti választások előtt legyen alapokmány.

Más területen is ambíciózus programmal állt elő a német kancellár. Haladást akar elérni az energiabiztonság, a klímaváltozás elleni küzdelem, a világkereskedelem területén. Új együttműködési megállapodást akar tető alá hozni Oroszországgal, szorosabb viszonyt ápolna az Egyesült Államokkal (közös szabad kereskedelmi zónát is létrehozna), és nagyobb szerepet vállalna a közel-keleti békefolyamatban.

Ezek külön-külön is nagy falatnak számítanak, ráadásul Merkel jelezte azt is, különös figyelmet akar fordítani Afrikára. Mint mondta, nemcsak gazdaságilag, de politikailag is érdemes befektetni Afrikába. Ígéretet is tett arra, hogy megteremti az alapjait egy EU-Afrika csúcstalálkozónak.