Keresik az agyonvert kínai újságíró gyilkosait

Vágólapra másolva!
A kínai rendőrség nagyszabású nyomozást indított egy újságíró meggyilkolásának ügyében, s húsz gyanúsított ellen adott ki körözést - jelentette szerdán a kínai állami média.
Vágólapra másolva!

A hivatalos Új Kína hírügynökség közölte, hogy hetven nyomozót állítottak rá az ügyre az északi Sanhszi tartomány Tatung bányavárosában, ahol a gyilkosság történt. Az Új Kína szerint máris vannak eredmények, de nem részletezte ezeket. A hírügynökség idézett egy rendőrtisztet, aki elmondta, hogy Tatung város Hunjüan elővárosában lévő szénbánya tulajdonosai ráuszítottak mintegy húsz banditát Lan Cseng-csang riporterre, aki egy kínai gazdasági lap megbízásából készített előzőleg interjúkat a szóban forgó bányában. A banditák olyan súlyosan összeverték Lant, hogy egy nappal később belehalt sérüléseibe.

Olyan találgatások is megjelentek a kínai sajtóban, amelyek szerint Lan valójában nem is volt újságíró, hanem csak annak adta ki magát, hogy megzsarolhassa a bányában uralkodó rossz biztonsági körülményekért felelős bányatulajdonosokat és a rossz körülmények fölött szemet hunyó korrupt tisztviselőket, s pénzt csikarhasson ki tőlük. A kínai gazdasági lap szerkesztősége azonban megerősítette, hogy Lan megbízást kapott a laptól az interjúsorozatra.

Az utóbbi években elharapózott Kínában a szélhámosságnak az a formája, hogy boldog-boldogtalan újságírónak adja ki magát, és pénzt kér annak fejében, hogy egy adott vállalatot vagy hivatalt kedvező színben tüntessen fel állítólagos cikkében, vagy pedig azért, hogy elhallgasson bizonyos visszásságokat, korrupciós ügyeket. Kedvez ennek a gyakorlatnak az elterjedt hivatali korrupció és az üzleti életben alkalmazott gátlástalan módszerek sokasága. Már korábban is előfordult, hogy lelepleződött álújságírókat bántalmaztak a lóvá tett interjúalanyok vagy azok megbízottai.

A bányák esetében különösen sok a takargatnivaló, hiszen a javarészt magántulajdonban lévő kínai bányák a legveszélyesebbek a világon, mivel a bányatulajdonosok és bányaigazgatók figyelmen kívül hagyják az elemi biztonsági előírásokat is, hogy gyorsan nagy profitra tehessenek szert a rohamosan növekvő, ezért folyton energiaéhes kínai gazdaság korlátlan megrendeléseinek minél gyorsabb kielégítésével.

A gyakori szerencsétlenségeket általában könnyen el tudják tussolni, mert a bányatulajdonosok rendszerint szoros kapcsolatokat ápolnak a helyi állami és pártszervek tisztségviselőivel. A tulajdonosok gyakran bérelnek fel közönséges gonosztevőket, bűnbandákat a visszásságok ellen tiltakozó bányászok vagy a visszaéléseket leleplezni próbáló újságírók, közéleti szereplők megfélemlítésére.