Tovább mélyül a bajor CSU válsága

Vágólapra másolva!
Tovább mélyül a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) több hónapja tartó válsága, miután a kis konzervatív párt tartományi parlamenti képviselői kedden késő estig sem hoztak döntést Edmund Stoiber pártelnök-kormányfő esetleges utódlásáról.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Edmund Stoiber - sokan nélküle képzelik el a párt jövőjét

A párt helyi tartományi képviselői délután kezdtek válságtanácskozást annak meghatározására, hogy Stoiberrel vagy Stoiber nélkül vágjanak neki az elkövetkező időszak tartományi, majd országos politikai csatározásainak. Értesülések szerint több küldött azonnali visszavonulásra szólította fel a pártelnök-kormányfőt, hangoztatva, hogy a hatalomhoz való ragaszkodásával súlyosan árt pártjának.

Ezzel szemben - mint kiszivárgott - Edmund Stoiber ellenállt a nyomásnak, és sürgette, hogy szeptemberre hozzák előre a CSU decemberre tervezett kongresszusát, s a küldöttek akkor döntsenek az esetleges utódlás kérdéséről.

A 65 éves Stoibert 1993-ban választották meg Bajorország tartományi miniszterelnökévé, s 1999 óta áll a CSU élén. A korábban országosan is rendkívül elismert politikus népszerűsége azonban az elmúlt időszakban jelentősen megingott, s a CSU vezetői közül többen már korábban sürgették: a Bajorországban abszolút többséggel rendelkező és mindeddig egyeduralkodó CSU-nak 2008-ban immár nem Stoiberrel kellene nekivágnia a tartományi választásoknak. Követelésüket alátámasztották a keddi közvélemény-kutatási adatok, amelyek szerint a párt népszerűsége eddig még soha nem tapasztalt mélységig süllyedt, és Stoiberrel a CSU "kudarcra" van ítélve.

A jogászból lett politikus ellen a legélesebb támadást a fürthi helyi parlament egyik képviselőnője, Gabriele Pauli indította. Még hetekkel ezelőtt Pauli azzal a váddal állt elő, hogy a müncheni kancellári hivatal állítólag lehallgatta őt, és közvetve Stoibert is megvádolta azzal, hogy felelős a történtekért.

Forrás: EPA
Gabrielle Pauli - ő hozta szóba nyilvánosan Stoiber távozását

Miután Stoiber még hétfőn négyszemközti megbeszélést folytatott pártja vezető politikusaival, az a megállapodás született: kedden a München melletti Wildbad Kreuth üdülőhelyen a tartományi parlamenti frakció 124 képviselője hozza meg a végső döntést. Az azonnali lemondást sürgető, egyre hangosabb követelések ellenére a tanácskozás este még tartott, s várhatóan az éjszakába nyúlik.

Közben a CSU-t egy másik, frissen kirobbant politikai botrány is sújtja. A Bild-Zeitung ugyanis azzal vádolta meg a pártelnök első számú utódjelöltjeként kiszemelt Horst Seehofer elnökhelyettest, hogy hosszú ideje házasságon kívüli - intim - kapcsolatot tart fenn egy fiatal berlini hölggyel. Stoiber azonnal kiállt helyettese mellett, miközben elterjedtek olyan vélekedések is, hogy a Seehofer "félrelépésével" kapcsolatos kiszivárogtatások épp az ő hivatalából, a müncheni kancellári hivatalból származnak. Ilyen körülmények között Günther Beckstein bajor belügyminiszter személye került előtérbe lehetséges utódként.

A nagyobbik konzervatív párt, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) meglehetős aggodalommal figyeli a Bajorországban zajló eseményeket. A CSU válsága ugyanis aligha tesz jót a konzervatívok amúgy is csökkenő tekintélyének. Hasonlóan aggodalmának adott hangot kedden a Münchenben történtek miatt a konzervatívok nagykoalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is.