Kiugrott szocialisták segítik a Topolánek-kormányt

Vágólapra másolva!
Két kiugrott szociáldemokrata képviselő pénteken nem vesz részt a képviselőház ülésén, s ezzel lehetővé teszi, hogy a Mirek Topolánek vezette hárompárti jobbközép cseh kormány megszerezze a testület bizalmát.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Mirek Topolánek

Két, korábban a szociáldemokrata frakcióból kilépett, ám a pártot nem elhagyó képviselő, Milos Melcák és Michal Pohanka távolmaradásukkal a pénteki ülésről biztosítanak elegendő szavazatot, hogy a Topolánek-kormány bizalmat kapjon. Ezt maga Mirek Topolánek jelentette be. Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke árulónak minősítette a két honatyát, és úgy vélte, hogy politikai korrupcióról van szó.

A két képviselő cáfolja Paroubek állítását, szerintük tettük csak arra szolgál, hogy megszüntessék az immár több mint hét hónapja tartó belpolitikai huzavonát Csehországban.

A cseh belpolitikai patthelyzet a júniusi választás eredményének következménye, mert a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van az alsóházban.

Václav Klaus államfő úgy nyilatkozott, hogy nem fog elismerni olyan kormányt, amely egy-két "átszavazón" alapulna. Klausnak azonban nincs semmiféle alkotmányos lehetősége, hogy a kormány működését akadályozza.