Felfedezők vadásznak a sarkvidék születő szigeteire

Vágólapra másolva!
Egyre több felfedező járja a sarkvidéket. A kutatók célja, hogy feltérképezzék a szinte napról napra változó grönlandi partvidéket - írja a New York Times. Az olvadó jég teljesen átrajzolja a vidék arcát: félszigetek tűnnek el sorban, hogy eddig ismeretlen szigeteknek adják át helyüket.
Vágólapra másolva!

"Teljesen olyan, mint a nagy felfedezések kora, nem?" - kérdezte a New York Times riporterét Dennis Schmitt, aki másfél éve fedezett fel egy korábban ismeretlen szigetet Grönland keleti partjainál. A sziget környékét már korábban is ismerték, azonban a régebbi térképek egy jégpáncéllal borított félszigetet tüntetnek fel azon a helyen, ahol ma sziget emelkedik ki a sarkvidéki vizekből.

Az újonnan formálódó partszakaszt a sziget mellett kisebb-nagyobb jéghegyek tucatjai tarkítják. A környék arca folyamatosan változik, újabb jégszikladarabok szakadnak le az égszínkék jégfalakról, hatalmas robajjal - írja a Times.

A sarki jég olvadása több ezer éve a jég fogságában rejtőző szigeteket tár fel, lehetőséget adva a felfedezőknek, hogy újra nyomot hagyjanak a térképeken. "Egy új földrajztörténeti korba léptünk" - jellemezte a helyzetet a kutatók egyike a Timesnak. A jelenség állítólag mindennapos, így nem csoda, hogy sokan járják a környéket abban a reményben, hogy egy-egy területet ők térképezhetnek fel elsőként.

Grönlandot a becslések szerint több mint 2,6 millió köbkilométernyi jég borítja, amiből évente 333 köbkilométernyi olvad el. Ez - írja a Times - háromszor akkora mennyiség, mint az alpesi gleccserek jégtartalma. Grönland több ezer fjord és öböl által tarkított partvidékét eddig is nehéz volt feltérképezni, a születő szigetek pedig még bonyolultabbá tehetik a feladatot.