Zapatero összefogást sürget az ETA-val szemben

Vágólapra másolva!
Nagy nemzeti egyetértés kialakítására szólított fel hétfőn José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő a Baszk Haza és Szabadság (ETA) radikális szakadár szervezettel szemben, amely december 30-án egy madridi gyilkos merénylettel megszegte a kilenc hónapja tartó tűzszünetet.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
José Luis Rodriguez Zapatero

"Jobban, mint valaha szükség van arra, hogy megerősítsük egységünket és akaratunkat, hogy szembeszállunk a terrorizmus kihívásával" - jelentette ki Zapatero a madridi parlament rendkívüli ülésén. "Az összes demokratikus erőnek ki kell nyilvánítania egységét most és a jövőben a terrorizmus leküzdése érdekében" - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a merénylet "pontot tett" az ETA-val kezdett békefolyamat végére.

"Soha nem lesz párbeszéd az erőszakkal" - hangsúlyozta Zapatero, aki szerint "az ETA bűnös, elhibázott és hasztalan döntést hozott azzal, hogy a terrorizmus útját választotta". A kormányfő síkraszállt azért, hogy tegyék lehetővé a jelenleg kormányzó szocialisták és a konzervatív néppárt között 2000-ben kötött terrorizmusellenes megállapodáshoz más pártok csatlakozását.

A madridi Barajas repülőtér melletti gépkocsiparkolóban december 30-án elkövetett robbantásos merényletben két ecuadori állampolgár vesztette életét. Zapatero parlamenti beszédében beismerte, hogy a baszkföldi helyzet értékelésében "súlyos hibát" követett el. Egy nappal a robbantás előtt a szocialista miniszterelnök derűlátóan nyilatkozott arról, hogy az ETA-val zajló békefolyamat véget vet a terrornak.