Felkelőket buzdít a zenés-táncos iraki tévé

Vágólapra másolva!
Hamar kultikussá vált egy új tévécsatorna Irakban. A csak a felkelők szócsövének nevezett az-Zavra TV eredetileg zenés-táncos csatornaként indult, de tavaly november óta inkább amerikaiak és síiták elleni merényletekről készült felvételeket és ellenállásra buzdító üzeneteket sugároz.
Vágólapra másolva!

Egy bagdadi orvlövész által meglőtt, tankja tornyába visszahanyatló amerikai katona. Humvee-t darabokra szaggató út menti pokolgép. Egy kisteheruató platójáról "Allah u akbar" (Allah hatalmas) felkiáltások közepette kilőtt rakéták képei. Vissza a stúdióba: katonai terepruhába öltzözött műsorvezető szólítja fel a nézőket a felkelésre. "Nem adjuk fel. Halál vagy győzelem" - esküdözik a bemondó, miközben szégyenteljes pusztulással fenyegeti az amerikai erőket és az iraki kormányba beférkőzött "iráni" barátaikat.

A fent idézett képkockák az iraki az-Zavra TV műsorából valók. A 24 órában adó műholdas csatorna Szaddám korabeli harci indulókkal ünnepli az iraki felkelőket. Az adás - különböző fegyveres csoportok honlapjairól összeszedett fénykép- és filmfelvételek tarka és nyers keveréke - máris komoly kultusznak örvend, főként Bagdad ifjúsága körében. "Minden este nézem. Nem szeretem az erőszak népszerűsítését, de ez valami szokatlan hang az amerikaiak ellnei érvelésben. Lebilincselő" - idézte a Guardian a 22 éves Szamir Azizt.

A csatorna nem válogat: vannak itt autóbomba felrobbanását és gránátok becsapódását mutató szemcsés felvételek az Abu Graib börtönben folyt kínzásokról vagy vérző gyerekekről készült fényképek, sőt néhény kocka Michael Moore filmjéből, a Fahrenheit 9/11-ből.

A csatorna főként az amerikai megszállókat és a kormányhoz hű erőket támadja, de a leghevesebben a síiták, vagy ahogyan a helyi szunniták csúfolják őket (a Bagdadot a 16. században felperzselő perzsa szafavida birodalom után), a szafávik ellen szól. A felkelők tévéjében csak "gyilkos gengszerternek" nevezik a radikális síita hitszónokot, Muktada asz-Szadrt és híveit, miközben a síita többségű kormányt "iráni cinkosoknak" hívják.

Az az-Zavra eredetileg zenés-táncos csatornaként indult, ám hamar hangnemet váltott, ahogy a hatóságok bezáratták bagdadi irodájukat tavaly novemberben "erőszakra való buzdítás" miatt. Az iraki hatóságok szerint az adó az Iraki Iszlám Hadsereg (egy Baasz párti felkelő csoport) szócsöve. Műsorát ismeretlen helyről sugározza a Közel-Keletet és Észak-Afrikát lefedő, egyiptomi Nilesat hálózaton keresztül. Tulajdonosa egy csempészés miatt mentelmi jogától megfosztott iraki parlamenti képviselő, a feltételezések szerint jelenleg Szíriában bujkáló Mísan al-Dzsiburi.