Meghalt egy NATO-katona Afganisztánban

Vágólapra másolva!
A felkelőkkel vívott harcokban életét vesztette egy NATO-katona Dél-Afganisztánban. A nemzetközi erők nem közölték az elesett katona állampolgárságát, mert előbb a családját értesítik. Idén ő volt az első külföldi katona, aki meghalt a harcokban.
Vágólapra másolva!

Életét vesztette szombaton Afganisztánban egy NATO-katona. Idén ő volt az első, aki az észak-atlanti szövetség által vezetett nemzetközi biztonsági erők (Isaf) soraiból harci cselekményben esett el.

Az Isaf közleménye szerint a katona afgán felkelők állásai ellen, légi támogatással indított hadműveletben esett el az ázsiai ország déli részén. Állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra, mert a katona halálhíréről előbb a rokonait értesítik.

A Kandahárban állomásozó Isaf-erők egyik szóvivője mindenféle tájékoztatástól elzárkózott arra hivatkozva, hogy a biztonsági erő parancsnoksága újabban még arról sem tesz említést, hogy hol zajlott le a halált okozó összecsapás, mert ebből következtetni lehet az elesett katona nemzetiségére. A tálibok hagyományos hátországának számító Dél-Afganisztánban főként kanadai, holland és brit katonák állomásoznak.

Tavaly 191 külföldi katona halt meg Afganisztánban, míg 2005-ben 130, 2004-ben pedig 58 volt a számuk. A múlt évben az ázsiai országban mintegy 4 ezer ember vesztette életét az erőszakos cselekményekben, és ezzel 2006 a legvéresebb esztendő volt azóta, hogy 2001-ben az amerikai vezetésű haderő megdöntötte az Afganisztánt uraló tálibok hatalmát.