Cunami-riadót fújtak Japán partjainál

Vágólapra másolva!
Erős földrengés rázta meg szombaton a Csendes-óceán térségét, amelynek központja a a Kuril-szigetektől keletre volt. A tenger alatti rengés után Japánban, Oroszorságban, Alaszkában és Hawaiin is cunami-riadót rendeltek el. Japánban a rengés csak tízcentis hullámokat okozott.
Vágólapra másolva!

Szökőárriadót rendelt el szombat reggel a japán meteorológiai szolgálat a szigetország északi partjainál, miután a Richter-skála szerinti 8,3-as erősségű földrengés rázta meg a Csendes-óceán északnyugati térségét a Kuril-szigetektől keletre.

A meteorológiai szolgálat egy méter magas hullámokat jelzett előre Hokkaido északnyugati partvidékén, valamint Honsú sziget csendes-óceáni partjainál közép-európai idő szerint 6.00 óra tájban. A tenger szintje azonban legfeljebb 40 centiméternyit nőtt a szokásos szinthez képest.

Az Egyesült Államok is cunamiveszélyre figyelmeztetett szombaton Oroszország, Japán és a Marcus-szigetek csendes-óceáni partvidékein. Szökőárriadót rendeltek el Hawaii és a nyugat-alaszkai Aleuti-szigetek partvidékén is.

Az amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS) szerint a Richter-skála szerinti 7,7 erősségű földrengés epicentruma az oroszországi Szevero-Kurilszk várostól 500 kilométerre délnyugatra volt a tenger szintje alatt 30 kilométerre. A hawaii csendes-óceáni cunamimegfigyelő központ 8,4 erősségű földrengésről számolt be.

A japán meteorológiai szolgálat közlése szerint a földrengés közép-európai idő szerint 5 óra 24-perckor történt a Kuril-szigetekhez tartozó Iturup (Etorofu) szigettől mintegy 500 kilométerre.

Rauszu város egyik illetékese, Szuzuki Hideo közölte, hogy közép-európai idő szerint reggel 6 óra tájban nem figyelték meg a tenger szintjének jelentős változását, a városi rádiók és televíziók segítségével ugyanakkor a partvidék elhagyására szólították fel a lakosokat. Evakuálásra szólították fel a Hokaido szigetén fekvő Nemuro városban élő mintegy 3300 családot is. Honsú szigetén az előrejelzés szerint félméteres hullámok várhatók.

2006. november 15-én szökőárriadót rendeltek el szinte a Csendes-óceán egészére, miután 8,1 erősségű földrengés történt ugyanebben a térségben, de a hullámok magassága legfeljebb 40 centiméter volt. A földrengés következtében senki sem sérült meg.