Hat iránit vettek őrizetbe Irakban

Vágólapra másolva!
Amerikai katonák Irakban csütörtökön őrizetbe vették az erbíli iráni konzulátus hat alkalmazottját. A hírt az amerikai védelmi minisztérium nevének elhallgatását kérő illetékese is megerősítette, de míg iráni források szerint öt, a Pentagon közlése szerint hat iráni állampolgárt állítottak elő. A tárca tagadta, hogy a rajtaütés célpontja konzulátus lett volna.
Vágólapra másolva!

Az IRNA hivatalos teheráni hírügynökség jelentése szerint a kurdisztáni Erbílben hajnalban amerikai katonák lefegyverezték az iráni képviselet őreit, és behatoltak a konzulátusra, ahol minden magyarázat nélkül őrizetbe vettek öt alkalmazottat. Elvették tőlük személyes tárgyaikat és okmányaikat.

Az al-Irakíja tévéállomás beszámolója szerint az amerikai erők lefoglalták a hivatalban található számítógépeket és dokumentumokat. Egy kurd rádió pedig azt közölte, hogy az iráni épület további őrzését a kurd biztonsági erők vették át, miután az amerikai erők távoztak.

Bryan Whitman, a Pentagon szóvivője szerint az épület, amely ellen a rajtaütést végrehajtották, nem volt konzulátus, sem kormányépület. A szóvivő szerint az őrizetbe vett személyeket azzal gyanúsítják, hogy "szoros kapcsolatban állnak Irak és a szövetségesek ellen irányuló tevékenységekkel".

Amerikai tisztviselők rendszeresen azzal vádolják a síita Iránt, hogy beavatkozik Irak belügyeibe, ahol jelenleg a korábban elnyomott többség, a síiták vannak hatalmon.