Újabb prominens horvátot vádolnak háborús bűnökkel

Vágólapra másolva!
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nemrégiben feloldotta egy horvátországi hírszerzői jelentésekből készült összeállításának titkosságát, és nyilvánosságra hozta terhelő dossziéját Tomislav Mercep, horvát állampolgárságú feltételezett háborús bűnösről.
Vágólapra másolva!

A CIA-akták szerint Mercep, a horvát rendőrség egykori főparancsnoka, a Horvát Önkéntesek Veteránszövetségének jelenlegi elnöke erősen gyanúsítható azzal, hogy háborús bűnöket követett el a szerb lakosság ellen 1991 végén és 1992 elején Pakracban, Gospicban, Vukovarban és Zágrábban. A szóban forgó amerikai jelentés - a CIA és a DIA (katonai titkosszolgálat) közös munkája - már 1995 októberében elkészült, de 2006 végéig bizalmas besorolást és jelzetet kapott, így nem volt hozzáférhető a nyilvánosság számára.

Az 1991-es horvátországi háború óta számos túlélő szemtanú vádolta meg Mercepet az emberi jogok súlyos megsértésével, és nemzetközi szervezetek is megerősítették a szemtanúk beszámolóit. A horvát kormányok ennek ellenére sem kezdeményezték a Mercep terhére rótt vádak kivizsgálását, mert tartottak támogatóitól, a jobboldali pártok nagyhatalmú politikusaitól - áll a tízoldalas amerikai jelentésben, amelyet a CIA feltett internetes honlapjára is.

Mercep nagy befolyásra tett szert 1991-ben, amikor Franjo Tudjman néhai elnök kormánypártjának, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) az utasítására megszervezte a horvát önkéntesek első kötelékeit. A horvát kormány még ugyanabban az évben megbízta őt a kelet-szlavóniai Vukovar védelmével. E funkciójában számos bűnt követett el a helyi szerb lakosság ellen - kínzások, gyilkosságok és emberrablások vannak a rovásán.

A legsúlyosabb vádak a nyugat-szlavóniai Pakracban végzett tevékenységével kapcsolatosak. A Helsinki Watch nemzetközi emberjogi szervezet kínzásokkal, foglyul ejtett szerb harcosok és polgári lakosok tömeges likvidálásával vádolta őt 1992-ben Tudjman horvát elnökhöz intézett levelében. Mindennek ellenére belügyminiszter-helyettessé léptették elő akkoriban Mercepet, s feletteseinek közbenjárására megszüntettek minden ellene kezdett vizsgálatot.

"Zágráb várhatólag a továbbiakban sem indít vizsgálatot Mercep ellen, abban a reményben, hogy - mivel a feltételezett háborús bűnös ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt - idővel lohad az érdeklődés ügye iránt, s lassacskán elfelejtik. Csak abban az esetben várható Zágráb magatartásának megváltozása, ha szembesítik Mercep bűneinek konkrét bizonyítékaival és ha a nemzetközi közösség egyúttal nagy nyomást gyakorol rá" - írta minap nyilvánosságra hozott 1995-ös jelentésében a CIA.

A horvát Hina hírügynökség is ismertette kedden a CIA-jelentést, és felajánlotta Mercepnek, hogy reagáljon az abban foglaltakra, de a Horvát Önkéntesek Veteránszövetségének elnöke nem kívánta kommentálni az ellene felhozott vádakat.