Piros sátrakkal küzdenek fedélért a francia hajléktalanok

Vágólapra másolva!
Sikert aratott az a franciaországi kampány, amelynek keretében hajléktalanok százait költöztették egy előkelő párizsi negyedben felállított piros sátrakba. A hajléktalanok segítésén munkálkodó Don Quijote-kampány nyomán most a lakhatás jogának törvénybe foglalását fontolgatja a francia kormány. Az akció azonban nem állt meg Párizsban: számos francia város után a héten már Barcelonában is építik a piros sátrakat.
Vágólapra másolva!

Egy francia akcióművész három hét alatt elérte azt, amiért évek óta hiába küzdenek a jótékonysági szervezetek: várhatóan törvényes jog lesz a lakhatás Franciaországban - írja a brit Times. Augustin Legrand látványos és ötletes akcióval hívta fel a figyelmet a párizsi hajléktalanok megsegítésére, amelyhez számos francia város csatlakozott, sőt azóta Európa más országaiban is történtek hasonló kezdeményezések.

A francia akcióművész 300 hajléktalant telepített vörös sátrakban Párizs egyik előkelő negyedébe tavaly december közepén. Létrehozott egy honlapot is, amelyen meghívott mindenkit egy táborozásra a francia főváros keleti részébe, a Szent Márton-csatorna két partjára. A meghívásnak sokan eleget is tettek, esténként több mint száz rendezett körülmények között élő ember csatlakozott hozzájuk, többek között neves filmszínészek és más hírességek.

A két méter magas szakállas művész karizmájának, a média ügyes felhasználásának, továbbá a közeledő elnökválasztásnak köszönhetően a Don Quijote-kampány sikert hozott. Egyrészt sorra csatlakoztak a francia nagyvárosok - Lille-től Nizzáig tucatnyi településen alakultak hasonló sátortáborok, de a kezdeményezés termékeny talajra hullott a lakáshiány és a hajléktalanokat ellátó intézmények egyre csökkenő számával sújtott Franciaország vezető politikusainak körében is. Dominique de Villepin kormányfő azonnali lépéseket ígért a lakhatás jogának törvénybe foglalására, és a javaslatot magáévá tette az áprilisi elnökválasztás két rivális jelöltje, a szocialista Ségoléne Royale és a konzervatív Nicolas Sarkozy is.

Az akció azonban Franciaország határain kívül is terjed: a kampány követői Barcelonában is felállították a sátortábort, és szívesen átadják az ötletet más országok aktivistáinak is - írja a Times. Európában a lap szerint csak Skóciában létezik a kampány nyomán most Franciaországban is tervezett lakhatási törvényhez hasonló.

Akadtak azonban kritikusai is Legrand-nak, akik szerint az egész akció csak öncélú hírverés, sokan az őszinteségét is megkérdőjelezték, minthogy a kampányt szervező, Don Quijiote gyermekei elnevezésű csoportot a négy Legrand testvér és szüleik vezetik. Az Emmaus, a legrégebbi francia hajléktalanokat segítő szervezet szerint ráadásul az aszkétaalkatú művész kinézetével az ő alapítójukat, Pierre abbét majmolja. Támogatói szerint viszont Legrand csak rájött, "hogyan lehet nagy ricsajt kelteni" egy jó ügy érdekében.

Forrás: EPA

A művész maga akkor találta ki az egészet, amikor társaival egy dokumentumfilmet forgatotta hajléktalanokról, és ehhez ők maguk is az utcára költöztek. "20 euróval és egy kamerával kezdtünk hárman, és eközben jött az ötlet" - idézte a Times.

A hajéktalanok szervezetei szerint Franciaország-szerte körülbelül egymillió otthontalan ember él, közülük százezren az utcákon. A tervezett törvény szerint 2008-tól mindenkinek joga lesz ahhoz, hogy fedél legyen a feje fölött. Ezzel elsősorban a hajléktalanoknak, az elszegényedett munkásoknak és a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek kedveznek majd. A törvénnyel a lakhatást az állami oktatással és az államilag finanszírozott egészségüggyel helyezik azonos jogi kategóriába. A tervezet értelmében évente 120 ezer új otthont is építenek 2012-ig.