Izrael szerint a Hezbollah újra veszélyes

Vágólapra másolva!
Az izraeli hírszerzés szerint a Hezbollah libanoni radikális szervezet ismét feltöltötte fegyvertárát, és az ENSZ békefenntartói nem tettek semmit ez ellen.
Vágólapra másolva!

"A Hezbollah szinte teljes egészében feltöltötte arzenálját rakétákkal és más fegyverekkel" - jelentette ki a parlament külügyi és védelmi bizottsága előtt Ámosz Jadlin, a katonai hírszerzés főnöke. A fegyvereket Iránból szállítják Szírián keresztül a Hezbollahnak, anélkül, hogy a nemzetközi békefenntartók bármit is tennének a szervezet lefegyverzésére - mondta a hadsereg rádiója szerint.

"A Hezbollah helyreállította erőit, és ismét fenyegeti Észak-Izraelt és Haifát" - erősítette meg Juval Stejnic, a bizottság egyik tagja. Az Ynet, a Jediót Ahronót újság internetes változata szerint Jadlin tábornok arról is beszámolt a bizottság előtt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ki akarja szélesíteni bázisát a térségben.

Az izraeli hadsereg több mint egy hónapig háborúzott tavaly nyáron Libanonban a Hezbollah fegyveresei ellen, akiket Irán és Szíria támogatott. Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója, az UNIFIL, amely 1978 óta a helyszínen tevékenykedik, a Biztonsági Tanácsnak a háborút lezáró 1701-es határozata értelmében erősítést kapott.

Az izraeli tábornok ugyanakkor úgy vélekedett, Szíria érdekelt a békefolyamat újraindításában Izraellel, hogy kiszabaduljon a nemzetközi elszigeteltségből. Nagyon kis esélyt adott annak, hogy Szíria háborút kezdene Izrael ellen, s ezt azzal is alátámasztotta, hogy nemrég csökkentették a szíriai hadsereg készültségi fokozatát.

A tárgyalások Izrael és Szíria között 2000-ben szakadtak meg. Damaszkusz a Golán-fennsík visszaadását követelte, amelyet Izrael 1981-ben annektált, és ahová több mint 15 ezer izraelit telepített. Izrael nem zárta ki a terület visszaadását, de csak az átfogó béke keretében.