Fehéroroszország megvámolta az orosz olajat

Vágólapra másolva!
Fehéroroszország, amely a múlt év utolsó napján kötött megállapodás szerint idén kétszer többet fizet az orosz földgázért, mint tavaly, szerdán visszavágott: bejelentette, hogy vámot vet ki az országon áthaladó orosz exportolajra. Az intézkedés január 1-től lépett életbe.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz miniszterelnök közleménye szerint tonnánként 45 dollár vámot vetnek ki a Fehéroroszországon át az európai fogyasztóknak szállított orosz kőolajra. A Fehéroroszországot is érintő Barátság olajvezetéken napi mintegy 1 millió hordó orosz kőolaj áramlik, jórészt Lengyelországba és Németországba. Ez a mennyiség a teljes orosz olajkivitel mintegy ötöde.

Az orosz állami Transneft vezetékmonopólium alelnöke, Szergej Grigorjev azt mondta, hogy Fehéroroszországnak nincs joga arra, hogy vámot vessen ki az orosz kőolaj tranzitjára. A tranzitdíjat kormányközi megállapodás rögzíti és ezen nem lehet változtatni orosz jóváhagyás nélkül - tette hozzá Grigorjev.

A tavalyi év utolsó napján írták alá azt a megállapodást, amely szerint a Gazprom folytatja fehéroroszországi szállításait. Néhány nappal korábban a Gazprom még nem zárta ki, hogy ha nem sikerült megállapodni a földgáz áráról, elzárja a csapokat. Fehéroroszország végül engedett, és a létrejött szerződés értelmében az országnak idén kétszer többet kell fizetnie a földgázért, mint tavaly és a következő években tovább emelkedik az orosz földgáz ára, ami 2011-ben már eléri az európai színvonalat.