Visszaverték az iszlámistákat Szomáliában

Vágólapra másolva!
A szomáliai kormány megerősítette, hogy ellenőrzése alá vonta az iszlámista erők által korábban elfoglalt összes területet. A felkelők ugyanakkor közölték, hogy nem adják meg magukat, miközben az etióp erők tévedésből kenyai határátkelőt bombáztak kedden.
Vágólapra másolva!

Melesz Zenavi etióp kormányfő kedden bejelentette hogy a béke megszilárdítása érdekében Szomáliában maradnak még néhány hétig az etióp csapatok. Szomáliai kollégája, Ali Mohamed Gedi pedig az ígérte, hogy a kormányerők már nem fognak nagyobb csatákat vívni a szétszórt iszlámistákkal.

Zenavi az etiópiai parlamentben felszólalva közölte, hogy az etióp csapatok még "néhány hétig, talán kettőig" Szomáliában maradnak, hogy a szövetségi kormány segítségére legyenek az ország stabilizálásában. Egyben sürgette a nemzetközi közösséget, hogy mihamarabb küldjön békefenntartókat az Afrika szarván fekvő országba, elkerülendő a szélsőségesek és terroristák visszatérését.

Az iszlámisták kedden közölték, hogy nem fogadják el a szomáliai kormány ajánlatát a fegyverletételre. Szóvivőjük, Abdirahim Ali Mudey kijelentette:"Ha a világ azt hiszi, hogy meghaltunk, tudniuk kell, élünk. Hamvainkból fogunk feltámadni" - tette hozzá.

Az etióp kormány két hete küldött csapatokat Szomáliába, hogy megakadályozza: az iszlámista fegyveresek kiszorítsák a nemzetközi közösség által támogatott szomáliai kormányt ideiglenes székhelyéről, Baidoa városából. Etiópia Afrika egyik legerősebb hadseregével rendelkezik, katonái a szomáliai kormányerők segítségével meglepő gyorsasággal kerekedtek felül az iszlámistákon: először Baidoából szorították vissza őket, majd kisöpörték Mogadishuból, illetve másik fellegvárukból, a tengerparti Kismayóból.

Az ENSZ még a háború kirobbanása előtt jóváhagyta egy afrikai békefenntartó alakulat vezénylését Etiópiába. Diplomaták szerint e nélkül Etiópia nem vonhatná vissza csapatait Szomáliából.

A szomáliai kormányfő kedden azt mondta, hogy az etióp és a szomáliai kormányerők szétszórták az iszlám harcosokat, és nem várhatók ezentúl nagyobb harci cselekmények az országban. Ali Mohamed Gedi szerint az iszlámista milícia egyes tagjai felajánlották, hogy feladják magukat. "Arra kértük katonáinkat, hogy gyűjtsék össze és hozzák haza őket" - mondta a szomáliai kormányfő.