Nincs előrelépés a cseh kormányalakítási tárgyalásokon

2006.12.01. 19:30

Az új cseh kormány mandátumának hossza, illetve személyi összetétele attól függ, milyen kormányprogramban sikerül megegyezniük a pártoknak - közölte újságírókkal Pavel Bém, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) első alelnöke a pénteki négypárti egyeztetés után.

Forrás: MTI
Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, a konzervatív Cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke

A legerősebb ellenzéki csoportosulás, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) határozottan elutasítja, hogy az új kormányban a Zöldek Pártja (SZ) is helyet kapjon, s továbbra is csak hárompárti - ODS-CSSD-Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) - kormányban hajlandóak részt venni. A szociáldemokraták szerint a zöldek csak megfigyelőként vehetnek részt a kormányalakítási tárgyalásokon.

Bém elmondta, hogy a pártoknak sikerült megállapodniuk hét olyan kormányzati feladatban, amelyeket részletesen munkacsoportok dolgoznak ki. "Azt szeretnénk, ha ezek a szakértői dokumentumok szerdáig elkészülnének, majd legkésőbb december 11-ig a pártok vezetése is megvitatná" - jelentette ki Petr Necas, az ODS alelnöke.

A kormányalakítási tárgyalások alapját a szociáldemokrata Agenda 2010, valamint a nyáron megbukott ODS vezette hárompárti jobbközép koalíció programtervezete alkotja. "Egyetértettünk abban, hogy a jövőbeni dokumentumnak nagyon részletesnek és konkrétnak kell lennie" - szögezte le Bém.

Csehországnak immár hat hónapja nincs stabil kormánya. A belpolitikai patthelyzet a júniusi képviselőházi választás után alakult ki, mert a baloldal és a jobboldal egyaránt 100-100 mandátummal rendelkezik a 200 tagú parlamenti alsóházban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK