Hatvanmillióba kerültek a pedofil papok a Los Angeles-i érsekségnek

2006.12.01. 20:29

Hatvanmillió dollár kifizetésével negyvenöt ügyben sikerült elérnie a Los Angeles-i római katolikus érsekségnek azt, hogy a papjai által elkövetett szexuális bűncselekmények perre készülő sértettjei ne nyújtsanak be keresetet a bíróságon.

A sikeres egyezségekről - amelyekről már legalább egy éve folytak a tárgyalások - az érsekség adott ki közleményt pénteken. "Imádkozom azért, hogy az ügyek e kezdeti csoportjában született egyezségek hozzájáruljanak ahhoz, hogy az áldozatok folytathassák életüket, s fényesebb jövőt építhessenek maguknak és családjuknak" - írta Roger Mahony bíboros, a Los Angeles-i érsekség - az Egyesült Államok legnagyobb római katolikus érsekségének - vezetője a kommünikében.

A Los Angeles-i érsekség további több száz ellene szóló keresetre számíthat olyan személyek részéről, akik azt állítják, az érsekség valamely papi vagy világi alkalmazottja szexuális bűncselekményt követett el ellenük. Akad közöttük olyan ügy is, amelyik az 1930-as évekre nyúlik vissza.

A keresetek benyújtását egy 2002-es törvény tette lehetővé, amely egy évre felfüggesztette a szexuális bűncselekmények miatt benyújtható keresetek számát maximáló rendelet hatályát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK