Az FBI is vizsgálja a megmérgezett kém ügyét

2006.12.01. 6:44

FBI-szakértőket is bevonnak a múlt hét csütörtökön elhunyt Alexandr Litvinyenko halála ühyében folyó nyomozásba. Az amerikai tömegpusztítófegyver-szakértők tudományos elemzéseket végeznek majd.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bekapcsolódik az Alekszandr Litvinyenko volt orosz kém meggyilkolása ügyében folyó vizsgálatba. Richard Kolko, az FBI szóvivője csütörtökön közölte, hogy a szervezet tömegpusztítófegyver-szakértői is részt vesznek majd bizonyos tudományos elemzésekben. Korábban az FBI-t csupán nem hivatalos konzultációkba vonták be a vizsgálattal összefüggésben.

A szóvivő szerint az ügynek nincs amerikai "szála", amerikai állampolgároknak nincs hozzá közük, és a gyilkosság nem amerikai földön történt. "Ám ha kérést kapunk más országoktól, segítünk".

Litvinyenko a KGB-nél, majd az FSZB-nél dolgozott, de 2000-ben kiugrott, és elhagyta Oroszországot. Az exkém Londonban telepedett le, ahol épp a közelmúltban Moszkvában meggyilkolt újságíró, Anna Politovszkjaja halála ügyében vizsgálódott, amikor halálos mérgezést kapott. A kém szervezetébe feltehetően valakik radioakív anyagot, polónium 210-et juttattak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK