Az al-Kaida megöletné a jordániai uralkodót

2006.12.01. 20:41

Halálosan megfenyegette II. Abdalláh jordániai királyt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki csoportja az interneten pénteken közzétett közleményében, és felszólította jordániai híveit, vegyék célkeresztbe a hásimita uralkodót.

Forrás: EPA
II. Abdalláh jordániai király

"Azt mondjuk a halandó Abdalláhnak: várj egy kicsit, és ugyanúgy jársz, mint áruló nagyapád" - írta az Irakban önhatalmúan kikiáltott, al-Kaida által ellenőrzött "iszlám állam" szóvivője a közleményben, amelynek hitelességét nem sikerült megállapítani.

A szóvivő az egykori hásimita uralkodóra, Abdalláh bin Husszeinra utalt, akit 1951. július 20-án ölt meg egy palesztin, amikor belépett a jeruzsálemi al-Aksza mecsetbe.

Az izraeli-arab háború után Abdalláh király 1950 áprilisában annektálta Ciszjordániát, amelyre Palesztina igényt tartott.

"Kérjük a jordániai oroszlánokat (mudzsahidokat) és a szabad embereket (...) álljanak lesben" és vegyék célkeresztbe a hásimita uralkodót - közölte a szóvivő.

Az al-Kaida iraki csoportja vállalta a felelősséget az ammáni szállodák ellen 2005 novemberében elkövetett öngyilkos merényletekért, amelyeknek 60 halálos áldozatuk volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK