6200 fölött a jávai földrengés halottainak száma

2006.06.01. 9:38

Már hatezer fölött jár a szombati, indonéziai földrengés halottainak száma. Egyre több a sebesült is, jelenleg csaknem ötvenezer ember szorul kezelésre. A térségben ugyanakkor egyre aktívabb a Merapi vulkán.

Már több mint 6200 halálos áldozatot számoltak össze az indonéziai Jáván szombaton történt földrengés után. Az indonéz szociális ügyek minisztériuma szerint a természeti csapásban 6234 ember vesztette életét. Az eddigi adatokhoz képest jelentősen, 46 148-ra emelkedett a sérültek száma. 33 ezer ember súlyos sérüléseket szenvedett. A földmozgás következtében 67 ezer lakóépület dőlt össze, több mint 72 ezer pedig megrongálódott. A Richter-skála szerint 6,3-es erősségű földrengés a legnagyobb pusztítást Yogyakartától, a régi királyi székhelytől délre okozta.

A térségben ugyanakkor egyre aktívabb a földrengés epicentrumától 70 kilométerre fekvő Merapi vulkán, amely gyakorlatilag bármelyik pillanatban kitörhet. A tűzhányó, a legfrissebb jelentések szerint egyre több lávát hány magából, amelyet először szerdán észleltek a hegy nyugati lejtőjén. A nap folyamán összesen 222 lávafolyam lövellt ki a kráterből - közölte csütörtökön a yogyakartai vulkanológiai ügynökség. Az elmúlt hetekben a tűzhányó nyugtalanító aktivitást mutatott, majd viszonylag lecsendesedett. A szombati földrengés azonban újra felélesztette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK