Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését

2006.01.31. 20:50

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját.

Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését, de uránt még nem dúsított. A jelentés szerint Iránban jelenleg Natanz térségében felújítási munkálatokat végeznek abban a létesítményben, amelyben gázcentrifugák segítségével végeznék el az urándúsítást. A jelentésben Teherán szemére vetették: megakadályozta az ENSZ-szervezet ellenőreit abban, hogy Iránban tudósoknak kérdéseket tehessenek fel.

Irán január 3-án értesítette hivatalosan a bécsi központú NAÜ-t arról, hogy felújítja atomprogramját, majd egy héttel később a NAÜ ellenőreinek a jelenlétében megkezdte a nemzetközi szervezet zárópecsétjeinek az eltávolítását atomipari létesítményeiről. A kedden Bécsben kiszivárogtatott jelentés az iráni atomprogram felújításának a hivatalos nemzetközi megerősítését jelenti.

A NAÜ kormányzótanácsa csütörtökön kezd rendkívüli ülést az Európai Unió kérésére, amely szeretné elérni, hogy az Iránnal kezdett tárgyalások kudarca után a testület utalja az atomprogram kérdését az ENSZ Biztonsági tanácsa elé, amely már - elvben - nemzetközi büntetőintézkedéseket hozhat Teherán ellen. A testület tavaly már elfogadott egy olyan határozatot, amely lehetővé teszi a kérdésnek a BT elé terjesztését arra hivatkozva, hogy az iszlám ország nem működik együtt teljes mértékben a NAÜ-vel.

Az Egyesült Államok már hosszabb ideje azzal vádolja Teheránt, hogy energiatermelési célokkal meghirdetett nukleáris programjának a leple alatt titokban atomfegyverhez akar hozzájutni. Teherán tagadja ezt, és mindeddig a NAÜ sem tudott cáfolhatatlan bizonyítékot szerezni erre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK