Időskorú bűnözők ellen küzdenek a japán rendőrök

2006.01.31. 14:52

Egyre komolyabb fenyegetést jelent az időskori bűnözés japánban. Tavaly már az összes bűncselekmény tizedét 65 éven felüliek követték el, és a szakemberek szerint ez egyre rosszabb lesz, ahogy a világ leggyorsabban öregedő társadalmának egyre több, egyre szegényebb idős tagja lesz.

Új bűnözői csoporttal néz szembe az évtizedeken át erőszakos jakuzákkal és szokaijákkal küzdő japán rendőrség, és ezek nem mások, mint az öregek - írja a brit Times. 2005 folyamán, miközben csökkent a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, jelentős mértékben megsokasodtak az időskorú bűnözők. Míg 1990-ben még minden ötvenedik bűntett elkövetője volt 65 éven felüli, 2005-re már minden tizedik bűncselekmény az éltes korúak számlájára volt írható a gyújtogatástól kezdve a gyilkosságig.

A legtöbben kisebb súlyú bűncselekményeket - bolti lopás, zsebmetszés - követnek el. Sokan már annyira dörzsöltek, hogy ha netán rajtakapják őket, egyszerűen szenilisnek tettetik magukat.

Figyelemre méltó ugyanakkor a gyilkosságok számának növekedése is. Tavaly 141 emberölést követtek el 65 éven felüliek a szigetországban. Ezek a késelések és fojtogatások legtöbbször olyan együtt élő párok között fordulnak elő, amelyek tagjai rájönnek: fél évszázadnyi házasság után ki nem állhatják egymást. Gyakoriak az odakozmált ételen vagy a tévé miatt kitört, aztán elfajuló családi viták is.

Az országszerte elterjedt jelenség szociológusok szerint csak még rosszabb lesz a fejlett világ leggyorsabban öregedő társadalmában. Takesi Kitasiba volt rendőrségi pszichológus egyenesen az "új-öregség " évének nevezte 2006-ot. Az "új-öregség" kifejezést Takesi azokra a 65 éven felüliekre alkalmazza, akik még mindig fittek és egészségesek, és még valamit szeretnének kezdeni életükkel. "Munka nélkül azonban elönti őket az aggodalom, és nagy valószínűséggel a bűn útjára lépnek" - idézte a Times.

Előrejelzések szerint mind több időskori bűntettre lehet számítani, ahogy egyre több lesz az idős, akik közül egyre többen lesznek szegények a nyugdíjválság miatt. Felmérések szerint ugyan sok időskorú japánnak van jelentős megtakarítása, kétharmaduk azonban nem tudna megélni csak a nyugdíjából.

A Times szerint azonban hiába az aggasztó adatok, a kormányzat csak 7000 fontnak megfelelő összeget különített el a jelenség tanulmányozására. Emellett vállalták, hogy állami pénzen küldenek kutatókat az őszbe hajló elítéltek celláiba, hogy indítékaikról faggassák őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK