Bombariadó a Mohamed-karikatúrákat közlő dán újságnál

2006.01.31. 18:54

Bombariadó miatt kiürítették a Jyllands-Posten című dániai napilap Arhus városban lévő székhelyét, valamint koppenhágai szerkesztőségét - közölte a dán rendőrség kedden. Ebben a politikai napilapban jelent meg 2005. szeptember 30-án tizenkét szatirikus rajz Mohamed arcai címen, majd a karikatúrákat a Magazinet című norvég újság január 10-én közölte.

Ismeretlen telefonálók kedden este 5 óra körül fenyegették meg a dániai napilapot azzal, hogy felrobbantják a második legnagyobb dániai városban, Arhusban lévő székhelyét, valamint a fővárosban működő szerkesztőségét.

A rendőrség kiürítette mindkét ingatlant, és megkezdte azok átkutatását. A Ritzau dán hírügynökség ugyanabban az épületben működik Koppenhágában, amelyben a Jyllands-Posten szerkesztősége. Így a hírügynökség munkatársainak is el kellett hagyniuk irodáikat.

Dánia legnagyobb újságja, a Jyllands-Posten hétfőn este közleményben kért bocsánatot a világ muzulmánjaitól, mert megsértette őket azzal, hogy karikatúrákon ábrázolta Mohamed prófétát, az iszlám vallás alapítóját.

A dán kormány és a koppenhágai iszlám közösség kedden erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy enyhítse a karikatúrák miatt kirobbant vitát. Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök diplomáciai úton igyekszik megnyugtatni a felháborodott muzulmán országokat.