A szenátus megerősítette Alito legfelsőbb bírói kinevezését

2006.01.31. 19:03

Az amerikai szenátus kedden 58 szavazattal 42 ellenében jóváhagyta a konzervatív Samuel Alito kinevezését a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjává.

A szavazás kimenetele siker, kapóra jött ajándék George Bush elnöknek azon a napon, amikor este elmondja országértékelő beszédét az unió helyzetéről. Előző jelöltjének, Harriet Miers fehér házi jogtanácsadónak a megerősítése a republikánus párti szenátorok ellenállásán bukott meg, mivel súlytalannak találták a személyét, és fajsúlyos konzervatív bírát szerettek volna. Samuel Alito philadephiai fellebbviteli bíró kinevezésével az elnök kiengesztelte konzervatív bázisát, viszont annál több kifogás érte jelöltjét liberális oldalról.

Liberális civilszervezetek és ellenzéki politikusok mindenekelőtt azt rótták fel Alitónak, hogy ellenzi az abortuszt és támogatja az elnöki jogkör kitágítását. Az előbbi vízválasztó kérdés az amerikai társadalmat megosztó úgynevezett kulturális vitában, az utóbbinak pedig az a vita ad időszerűséget, amely az elnöknek a terrorizmus elleni harc jegyében hozott egyes intézkedéseit övezi.

John Kerry, Edward Kennedy, valamint a hozzájuk csatlakozó Hillary Clinton demokrata párti szenátorok hétfőn erőtlen kísérletet tettek arra, hogy obstrukcióval - a vita lezárásának az akadályozásával - útját állják a kinevezés megerősítésének. Egyes sajtóvélemények John Kerry és Hillary Clinton kiállását 2008. évi elnöki ambícióikkal magyarázták, Kennedyét pedig azzal, hogy elvégre ő a legliberálisabb tagja a szenátusnak.

A kezdeményezők azonban nem tudtak kellő számú szenátort maguk mellé állítani a politikai légkör elmérgesítésével fenyegető obstrukcióhoz, és a mérlegelésnél szerepet játszott az is, hogy az idén törvényhozási választásokat tartanak. A vitát 72 szavazattal 25 ellenében lezárták, a sikeres obstrukcióhoz viszont 41 voks kellett volna. A 100 tagú szenátusnak 55 republikánus párti, 44 demokrata párti, valamint egy független tagja van.

Alito a nyugalomba vonuló Sandra Day O'Connort váltja fel, aki mérsékelt konzervatívként a mérleg nyelvét töltötte be a kilenctagú taláros testületben, s gyakran szavazott a liberális bírákkal, különösen az abortusz kérdéseiben.

Az aggodalmak szerint Alitóval megbillen az eddigi egyensúly a konzervatív és liberális főbírák között, és a taláros testület esetleg hatálytalaníthatja az abortusz 33 éve fennálló jogát. A szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-ban alkotmányos jognak nyilvánította a művi terhességmegszakítást.

A felmérések tanúsága szerint a közvélemény többsége támogatta Alito megerősítését. A szenátus republikánus párti többségű jogi bizottsága egy hete tíz szavazattal nyolc ellenében, párthovatartozás szerint hagyta jóvá Alito kinevezését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK