A héten az ENSZ BT elé kerül Irán ügye

2006.01.31. 6:47

Hétfőn éjszakába nyúló tárgyaláson egyeztek meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai arról, hogy az iráni atomprogram ügyét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség terjessze a testület elé. Erre várhatóan a héten kerül sor. A BT ezután márciusig vár a vizsgálattal, hogy a NAÜ-nek legyen ideje elkészíteni a hivatalos jelentést Iránról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállamának külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a héten esedékes rendkívüli ülése továbbítsa a BT elé az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdéseket.

Az öt ország - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - diplomáciának a vezetői keddre virradóra Londonban jutottak megállapodásra erről. Azt is közölték, hogy a testület márciusig vár az iráni atomdosszié vizsgálatának megkezdésével, vagyis addig amíg Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója összeállítja hivatalos jelentését az iráni nukleáris programról.

Az öt diplomáciavezető német kollégájával együtt Jack Straw brit külügyminiszter londoni rezidenciáján vett részt munkavacsorán, és az éjszakába nyúló tanácskozáson hozta meg döntését.

A BT-nek joga van szigorú büntetőintézkedéseket kivetni Iránra, ha úgy találja, hogy Teherán nem tartja be a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit, és a békés célú atomenergia-hasznosítás címén voltaképpen atomfegyver előállítására törekszik.

A külügyminiszterek a négy órán tartó egyezkedés során megfogalmazták azt az óhajukat is, hogy a nemzetközi közösségnek egyértelműen az iráni vezetés értésére kell hozni: hagyjon fel veszélyes nukleáris tevékenységével.

A NAÜ csütörtökön Bécsben tart rendkívüli ülést az iráni atomkérdésről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK