Zavahri újabb támadással fenyeget

2006.01.30. 20:38

Újabb videofelvételen jelentkezett hétfőn Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat második emberének tekintett egyiptomi orvos, aki az al-Dzsazíra katari hírtévén bejátszott szalagon közölte, hogy túlélte a közelmúltban Pakisztánban végrehajtott, ellene irányuló amerikai légicsapást, és újabb merénylettel fenyegette meg az Egyesült Államokat.

Zavahri a videofelvételen utalt Oszama bin Ladennek, a terroristahálózat fejének tekintett szaúdi milliomosnak január 19-én - szintén az al-Dzsazírán - közzétett üzenetére is. Az al-Kaida helyettes vezetője, aki az angol felirattal ellátott felvételen hosszú fehér ruhában, a fején fehér turbánnal látható, "az illúziókban fuldokló amerikai népnek" üzenve dühösen, emelt hangon azt mondta, "Bush és bandája hiábavaló kalandokban a véreteket ontja, és a pénzeteket pocsékolja".

"Az iszlám oroszlánja, Oszama bin Laden sejk - Isten óvja - elfogadható kiutat ajánlott nektek a dilemmátokból. Ám vezetőitek, akik vagyonokat halmoznak fel buzgón, ragaszkodnak ahhoz, hogy csatába küldjenek titeket, s feláldozzák lelketeket Irakban, Afganisztánban és - ha Isten is úgy akarja - a hazátokban" - folytatta szónoklatát fekete háttér előtt ülve, közvetlenül a kamerába beszélve az iszlámista vezető.

Zavahri közölte, hogy az ellene irányuló január 13-i amerikai légicsapás Pakisztánban ártatlanokat ölt meg. "Washington mészárosa, nem elég, hogy legyőzettél és hazudozó vagy, de még sikertelen is. Átok vagy a saját országodon" - jelentette ki Bush elnökre utalva a terrorista.

Amerikai gépek január 13-án légicsapást hajtottak végre Damadola pakisztáni falu egyik háza ellen. Az akcióban, amelynek a célpontja amerikai illetékesek szerint Zavahri volt, meghalt az al-Kaida négy vezető beosztású tagja és 13 civil.

KAPCSOLÓDÓ CIKK