Nem jutnak dűlőre az iráni atomvitában

2006.01.30. 17:52

Nem jutottak megegyezésre Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, illetve Irán képviselői az iráni atomprogramról folytatott hétfői megbeszéléseken - írja a BBC. Az egyezkedés hétfőn vacsorával folytatódik.

Hétfőn este munkavacsorán találkoznak Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Kína és Irán diplomatái, hogy az iráni atomprogramról egyeztessenek. A találkozóra azért van szükség, mert a napközbeni tárgyalásokon a három EU-tag, illetve Irán tárgyalójának nem sikerült előrelépést elérniük - írja a BBC.

A tárgyalásokra azért van szükség, mert az EU tagjai, illetve Moszkva és Peking szeretné tárgyalással rendezni az ügyet, igaz, az uniós országok képviselői korábban azt sem kifogásolták, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vitassa meg a tavaly újrakezdett, az Egyesült Államok feltételezése szerint katonai célokat szolgáló iráni atoprogram ügyét.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) várhatóan csütörtöki ülésén foglalkozik az iráni atomprogrammal, amit korábban a szervezet ellenőrei gyanúsnak találtak. Ha a NAÜ úgy látja jónak, akkor az ENSZ BT elé utalhatja az ügyet.

Sok azonban a bizonytalanság az iráni kérdés körül. Egyrészt a NAÜ legújabb jelentése csak márciusban készül el, így elhamarkodott lehet Irán ügyével olyan magas szinten foglalkozni, mint az ENSZ BT. Ráadásul Oroszország és Kína egyértelműen, az európai országok képviselői pedig részben helytelenítik a szigorú fellépést, ami komoly diplomáciai vitákhoz vezethet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK