Visszamennek a romok közé az eltűnt magyar után

2006.01.30. 12:23

Még mindig keresik azt a magyar férfit, aki valószínűleg bent volt abban a katowicei vásárcsarnokban, amelynek szombaton beszakadt a teteje - tudtuk meg hétfő délután a magyar konzultól. Bár a mentés hivatalosan befejeződött, a helyszínen tartózkodó magyar konzul ígéretet kapott arra, hogy az alakulatok visszatérnek a csarnok azon részére, ahol a belga céget képviselő magyar férfi tartózkodhatott. A katasztrófának legkevesebb 67 halálos áldozata és 141 sérültje van.

Hétfő délutánra sem találták meg azt a magyar férfit, aki valószínűleg a beomlott katowicei vásárcsarnokban tartózkodott a tragédia idején. "Nincs semmi változás a délelőtti helyzethez képest" - mondta az [origo]-nak a helyszínről Bende Árpád varsói magyar konzul. A magyar férfi, aki egy belga cég képviseletében vett részt a kiállításon, a csarnok beomlása óta nem jelentkezett sem a családjánál, sem a belga cégnél. A magyar konzul még délelőtt számolt be arról, hogy ígéretet kapott a mentés vezetőitől és a polgármester-helyettestől, hogy még egyszer visszamennek a romok közé, tovább keresik a magyar férfit. A férfiról egyelőre senki nem tudja biztosan, hogy a szombati tetőomláskor a csarnokban tartózkodott-e. A családja a helyszínre utazott és ott várják, hogy hírt kapjanak róla.

A fiatalember egy belga galambászfelszereléseket, madártakarmányokat forgalmazó cég képviseletében vett részt a kiállításon. A Magyar Postagalamb Sportszövetség kint lévő tagjai nem találkoztak vele a csarnokban, de tudnak róla, hogy a cégnek van egy magyar alkalmazottja. "Az omlás szempontjából a legrosszabb helyen volt ennek a belga cégnek a standja" - mondta az [origo]-nak Pethő Attila, a Magyar Postagalamb Sportszövetség főtitkára.

A Magyar Postagalamb Sportszövetség képviseletében hárman voltak kint Lengyelországban, de az omlás idején nem voltak a csarnokban. "Kimentünk sétálni egy rövid időre, amikor hallottuk, hogy mi történt" - mondta Pethő Attila. "A csarnok környékén mindenki telefonált, volt, aki azonnal felvette, volt, akit nem tudtunk elérni, és olyan is volt, aki felvette, de mondta, hogy nem tud kijönni, mert valami ráesett" - tette hozzá. A baleset idején ráadásul nagyon hideg volt, nagyon fázott mindenki, akinek sikerült kimenekülnie, mert a legtöbb ember csak zakót viselt. A csarnok környékén repkedtek a kiállított galambok - mondta a Magyar Postagalamb Sportszövetség főtitkára.

"Életben van" - idézett egy édesanyát a Times Online közvetlenül a baleset után. A nőnek éppen sikerült telefonon beszélni bent lévő fiával a katasztrófa után. "Fémgerendák estek a lábára és a vállára, ezért nem tud mozdulni. Mellette egy nő viszont meghalt" - folytatta a nő.

A mentőalakulatok hétfőn délelőtt még nem tudták, hogyan takarítsák el a romokat, és emeljék ki a még esetleg azok alatt rekedt embereket. Attól tartanak, hogy a tető további darabjai zuhannak rájuk. Az első vizsgálatok szerint a kiállítócsarnok tetején több hó volt, mint amit a biztonsági normák megengednek. Az üzemeltető cég azonban vitatja ezt. A szerencsétlenség után egész Lengyelországban átvizsgálják az olyan tágas építmények tetőszerkezetét, mint a vásárcsarnokok, szupermarketek, bevásárlóközpontok vagy uszodák.

A sziléziai iparvidéken, Varsótól körülbelül 300 kilométerre délre fekvő, Katowicével egybeépült településen szombat délután fél hat tájban történt a baleset. A 150-szer 200 méter alapterületű csarnokban körülbelül 700 ember fér el, de a katasztrófa idején ennél kevesebben tartózkodtak az épületben. A csarnokban éppen postagalamb-kiállítást tartottak. Az eseményre a házigazda lengyeleken kívül többek között Belgiumból, Hollandiából, Németországból és Ukrajnából érkeztek kiállítók.

Chorzów polgármestere háromnapos gyászt rendelt el, majd vasárnap délelőtt a lengyel miniszterelnök hirdetett egynapos gyászt Lengyelország-szerte. A vasárnap a helyszínre érkező Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök nyilvános vizsgálatot ígért az okok tisztázására.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKK