Kimenekítették a kálisóbányában rekedt kanadai bányászokat

2006.01.30. 18:37

Sikerült a felszínre hozni hétfőn mind a hetvenkét kanadai bányászt, aki 24 órával korábban az Esterhazy nevű nyugat-kanadai település kálisóbányája mélyén rekedt egy tűzeset miatt - közölte az érintett bányatársaság.

A mélyben rekedt bányászok élete nem volt közvetlen veszélyben, mert a tűz fellobbanása után a földfelszín alatt ezer méterrel kialakított biztonsági termekbe vonultak. A tűz vasárnap kora reggel tört ki a bányában. A járatok mérgező gázokkal teltek, meg arra kényszerítve a bányászokat, hogy biztonságos helyre meneküljenek. A mentőalakulat az egyik biztonságos terembe vasárnap késő este jutott el, azt követően, hogy 18 órán keresztül nem tudtak rádiókapcsolatba lépni az ott lévőkkel. Harminckét bányászt hétfő kora reggel hoztak a felszínre, majd néhány órával később 35 társukat. Végezetül öt bányászt mentettek ki  egy mélyebben fekvő részből. Senki sem sérült meg komolyabban.

Az észak-amerikai ország televíziós állomásai megszólaltatták a vállalat szóvivőjét, aki elmondta: a Saskatchewan tartománybeli Esterhazyban lévő bánya biztonsági övezetében friss levegő, tiszta víz és élelmiszerraktár várt a bajba jutott bányászokra. A tartalékok legalább 36 órára voltak elegendőek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK