Izrael elismeréséhez köti az EU a Hamász támogatását

2006.01.30. 9:05

Izrael nem utalja át a héten a palesztin hatóságot megillető pénzeket a radikális Hamász múlt heti választási győzelme miatt. A döntésről Ehud Olmert ügyvezető kormányfő számolt be, aki szerint félő, hogy a 200 millió sékelnyi összeg terroristák kezére juthat. A szélsőségesek győzelme miatt az EU is bejelentette: csak akkor folytatja a palesztinok segélyezését, ha a Hamász lemond az erőszakról. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a pénzcsapok elzárására szólított fel minden államot.

Izrael úgy döntött, hogy befagyasztja a Palesztin Hatóságot megillető pénzalapok átutalását, attól tartva, hogy a pénz esetleg "terrorista elemek" kezére juthat - jelentette be hétfőn az ügyvezető izraeli miniszterelnök az izraeli közszolgálati rádióban. Ehud Olmert szerint "nagyon világossá" kell tenni, hogy a zsidó állam nem fog átutalni olyan pénzeket, amelyekből izraeli polgári személyek elleni terrorcselekmények finanszírozhatóak.

Olmert ezzel arra a 200 millió sékelre (35 millió dollárra) utalt, amelyet Izraelnek szerdán kellene átutalnia a Palesztin Hatóság számlájára. Az intézkedés előzménye, hogy a múlt heti palesztin törvényhozási választásokon a radikális Hamász szerzett jelentős többséget. A szélsőséges szervezet felesküdött Izrael elpusztítására, és a palesztin felkelés (intifáda) során aktivistái követték el az izraeli állampolgárok elleni öngyilkos merényletek többségét.

Elzárnák a pénzcsapokat

A 200 millió sékel alapvetően az Izrael által a palesztinok nevében beszedett általános forgalmi adóból és azokból a vámbevételekből származik, amelyeket a zsidó államon keresztül a palesztin területekre importált áruk után hajtanak be.

Az erőszakról való lemondásra és Izrael Állam elismerésére szólították fel a Hamász palesztin szervezetet hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei, arra figyelmeztetve, hogy ellenkező esetben az Unió megvonja pénzügyi támogatását a palesztinoktól. A külügyi tanács brüsszeli értekezlete után Ursula Plassnik, a soros EU-elnök Ausztria külügyminisztere elmondta: "Az Európai Unió ezen az alapon kész továbbra is támogatni a palesztin gazdasági fejlődést és egy demokratikus állam létrehozását". A Palesztin Hatóság az Európai Uniótól kapja a legtöbb pénzügyi segélyt. 2003 óta az Unió évi mintegy 500 millió euróval támogatta a palesztinokat.

A Hamász-kormány pénzügyin támogatását Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is elutasította, és erre szólítja fel a többi államot is. Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az arab országok és más adományozó államok is zárják el a pénzcsapokat - jelentette ki Rice vasárnap este, Londonba tartva. Az amerikai külügyminiszterhez hasonlóan foglalt állást Angela Merkel német kancellár is vasárnap este Ehud Olmerttel tartott jeruzsálemi megbeszélése után.

Újabb parlamentfoglalás

Hétfőn újra elfoglalták a gázai parlament épületét a Fatahhoz hű biztonsági erők fegyveresei. A harminc palesztin rendőr a levegőbe lövöldözött. A támadók bezárták a kapukat maguk mögött, és állásokat foglaltak el a parlamentnek otthont adó épületegyüttes, illetve egy szomszédos épület tetején. Sérültekről nem érkezett jelentés. Az egyik nyugati hírügynökség tudósítója szerint az épületfoglaló rendőrök fogadkoztak: készek harcolni annak megakadályozása végett, hogy a biztonsági szolgálatok feletti ellenőrzés a Hamász kezébe kerüljön.

A palesztin rendőrség soraiban ugyanis sokan a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah hívei, és most attól tartanak, hogy ellenőrzésüket a radikális Hamász veszi át. Palesztin rendőrök már szombaton is elfoglalták rövid időre a gázai parlament épületét, így tiltakozva az ellen, hogy a Hamász-vezetők arra hívtak fel, hogy állítsanak fel egy palesztin hadsereget a szélsőséges szervezet tagjainak részvételével. Naszr Júszef, a leköszönő palesztin kormány belügyminisztere vasárnap kijelentette: a biztonsági szolgálatok a Hamász győzelme ellenére Abbász irányítása alatt maradnak.

Eközben a polgári célpontok elleni támadások leállítására kérte fel a Hamász vezetését a Human Wrights Watch (HRW) amerikai emberjogvédő szervezet. A HRW szerint a radikális szervezetet erre a választási győzelme kötelezi, és közölték, hogy az ilyen jellegű cselekmények sértik az alapvető emberi jogokat. A HRW ezért nyomatékosan kérte a Hamász vezetőit, hogy erről a kötelezettségvállalásról mihamarabb hozzanak nyilvánosságra politikai nyilatkozatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK