Már voksolnak a palesztinok

2006.01.25. 7:28

Közép-európai idő szerint szerda reggel hat óra óta voksolhatnak a palesztinok, ekkor kezdődtek meg a palesztin parlamenti választások. Szoros párharc várható a kormányzó Fatah mozgalom és a feljövőben lévő Hamász radikális szervezet között.

A több mint ezer ciszjordániai és gázai-övezeti választóhelyiség közép-európai idő szerint hat 6 órakor nyitott ki és este 18 órakor zár be. Az Izrael által megszállt és bekebelezett Kelet-Jeruzsálemben postahivatalokban, illetve egy közeli elővárosban felállított szavazóhelyiségekben szavazhatnak. A mintegy 1,4 millió választópolgár 11 országos pártlistára és 414 egyéni jelöltre adhatja le voksát.

A voksolás tisztaságára mintegy 900 külföldi megfigyelő ügyel, a rendet pedig 13 ezer kivezényelt palesztin rendőr igyekszik fenntartani. A főbb palesztin fegyveres csoportok előzőleg megállapodtak abban, hogy a választás napján szavatolják a nyugalmat.

A választásokon először indul több radikális szervezet, köztük a Hamász képviselői. A legfrissebb közvélemény-kutatások azt jósolták, hogy a szavazáson a Fatah, illetve a Hamász rendkívül szoros párharca várható. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint ugyan a Fatah győzelme várható, de a végeredmény nagyon szorosnak ígérkezik, a Fatah 59, míg a Hamász 54 mandátumot szerezhet.

A palesztinok történelmük során másodszor választanak parlamentet maguknak. A most leköszönő 88 fős törvényhozást, amelyben a fő palesztin nacionalista párt, a Fatah van többségben, 1996-ban választották meg. Az új parlament 132 tagú lesz; 66 képviselő pártlistákon, másik 66 egyéni választókerületekben szerez mandátumot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK