Németeket raboltak el Irakban

2006.01.24. 20:55

Két hónappal Susanne Osthoff régésznő elrablása után ismét németeket hurcoltak el Irakban. Két mérnök lett kedden az iraki "emberrablási ipar" áldozata. A német televíziós állomások este csak találgatták, hogy politikai indíttatású vagy köztörvényes bűncselekményről van-e szó.

A két férfi - Thomas Wischke és Rebiti Drata - egy Lipcse környéki üzemből utazott Irakba, hogy a Bagdadtól 200 kilométerre északra fekvő Baidzsi városában szereléseket végezzenek egy tisztítószereket előállító üzemben. Baidzsiban található Irak legnagyobb olajfinomítója, a település az úgynevezett szunnita háromszögben fekszik, a környéken különösen heves az ellenállás az új iraki vezetéssel és az amerikaiakkal szemben.

A férfiak az éjszakát egy laktanyában töltötték, majd reggel társaikkal együtt elindultak az üzembe dolgozni, ám oda nem érkeztek meg, mert fegyveresek állták útjukat. Egyes német beszámolók szerint a fegyveresek az iraki nemzeti gárda egyenruháját viselték. A két férfit autóik csomagtartójába tuszkolták, majd elhajtottak velük. A társaságban volt még egy német, de őt nem bántották, állítólag azért nem, mert arabnak nézték. A berlini külügyminisztériumban ismét válságstáb alakult.

Irakban a háború kitörése óta novemberben raboltak el először németet, Susanne Osthoff régésznőt, aki kevéssel karácsony előtt szabadult. Elrablásának és kiszabadulásának körülményeit spekulációk övezik. Ilyen spekuláció, hogy váltságdíjat fizettek érte, mi több - mint a Focus hírmagazin legújabb számában írja - a váltságdíj egy részét, körülbelül háromezer dollárt, megtalálták Osthoffnál. Valaki átkutatta a holmijait, miközben a régésznő a bagdadi német nagykövetségen tusfürdőt vett.

A német kormány következetesen tagadja, hogy bárkinek is váltságdíjat fizetne, mondván: Németország nem zsarolható.