Már le is váltották az új kuvaiti emírt

2006.01.24. 15:15

Idős kora és rossz egészségi állapota miatt leváltották az alig egy hete kinevezett kuvaiti emírt. Szaad sejket bátyja halála után nevezték ki emírnek, de a poszt most várhatóan Szabah sejkre, a jelenlegi miniszterelnökre szállhat.

Leváltotta az alig egy hete hivatalban lévő emírt, Szaad sejket kedden a kuvaiti parlament. A döntést az emír idős korával és gyenge egészségi állapotával indokolták. A 75 éves Szaad el-Abdullah esz-Szalem asz-Szabah sejket január 15-én kiáltották ki emírnek bátyja, Dzsábir sejk halála után. A parlament egyhangúlag, néhány perccel azelőtt szavazta meg elmozdítását, hogy az emír lemondását tartalmazó levél megérkezett a törvényhozáshoz.

Azt még nem biztos, hogy ki veszi át a sejk helyét, de a legvalószínűbb, hogy Szabah el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah jelenlegi miniszterelnök lesz az új emír. A törvény szerint a koronahercegnek kellene az alkotmányosan eltávolított emír helyébe lépnie. Szabah sejket hivatalosan ugyan nem nevezték meg a poszt várományosaként, de az elmúlt héten az uralkodócsalád néhány tagja felkérte erre.

A parlament elnöke közölte, hogy az új emír megválasztásáig a kormány látja el az uralkodó feladatait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK