Bulgária ismét cáfolja a CIA-fogdák létezését

2006.01.24. 19:01

Bulgária egyértelműen cáfolta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönöket működtetett volna területén - mondta a kedden Szófiában tartózkodó Franco Frattini uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke.

A bel- és igazságügyi biztos Szergej Stanisev bolgár miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után nyilatkozott erről. Hozzátette, hogy a bizottság támogatja az Európa Tanács e tárgyban vizsgálódó ideiglenes bizottságának "nyomozását az igazság kiderítése érdekében, bármi legyen is az". Bulgária egyike azoknak az európai országoknak, amelyeket a Sonntagsblick svájci lap az CIA-börtönök helyszíneként említett egy, a svájci hírszerzés által elcsípett diplomáciai fax alapján.

Frattini egyben hangsúlyozta, hogy bizonyítékokra van szükség, mielőtt a titkos börtönök létére lehetne következtetni. "Tanulmányozni kell a tényeket, és úgy vélem, hogy mielőtt bármilyen következtetést vonnánk le, bizonyítékokat kell gyűjtenünk" - mondta.

A vizsgálóbizottság kedden előzetes jelentést tett közzé. E dokumentum szerint a vizsgálatok jelenlegi állása mellett nincsenek megdönthetetlen bizonyítékok arra, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos fogdákat működtetett volna Romániában, Lengyelországban vagy más országokban.

Ugyanakkor a dokumentum szerint számos jel arra utal, hogy valóban létezett egy rendszer, amelyben a kínzásokat más, az emberi jogi követelményeket enyhébben kezelő országokba telepítették, "alvállalkozásba adták". A jelentést készítő svájci képviselő, Dick Marty szerint az is bebizonyosodott, hogy különböző európai helyszíneken embereket raboltak el, s titokban elszállították őket olyan helyekre, ahol azután embertelen módszereket, kínzásokat alkalmaztak velük szemben.

Frattini Bulgária európai uniós csatlakozási felkészültségét vizsgáló kétnapos látogatáson tartózkodik Szófiában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK