Újra szállít Grúziába gázt Oroszország

2006.01.23. 14:20

Részlegesen helyreállította hétfőn Oroszország a Grúziába irányuló gázszállítást. Vasárnap több robbanás rongálta meg a két országot összekötő gázvezetéket. A grúz államfő szabotázzsal vádolta meg Oroszországot.

Megindult hétfőn Grúziába az orosz gázszállítás, miután vasárnap robbantások rongálták meg a két ország közötti gázvezetéket. A szállításokat csak részlegesen újították fel, a teljes szállítás helyreállítása még napokig tart.

Vlagyimir Ivanov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője elmondta: vasárnap hajnalban zuhanásszerűen csökkent a nyomás az Oroszországhoz tartozó Mozdok városát a grúz fővárossal, Tbiliszivel összekötő gázvezetékben. Ezután úgy döntöttek, hogy teljesen leállítják a gázszállításokat. A két robbanás az orosz-grúz határ közelében, orosz területen történt, a tárca szakembereket küldött a helyszínre.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap este hisztériának nevezte a grúz elnök reagálását a robbantásokra. Mihail Szaakasvili ugyanis azt állította, hogy Oroszország áll a robbanások hátterében. Szaakasvili súlyos szabotázsról beszélt Oroszország részéről, teljesen elégtelennek és ellentmondásosnak minősítve a moszkvai magyarázatokat. A grúz elnök a gázszállítások gyors helyreállítását követelte Oroszországtól.

Grúzia erősen függ az orosz gázszállítmányoktól, amelyek árát Moszkva idén januártól csaknem kétszeresére emelte. A két ország viszonya hűvösebbé vált azóta, hogy 2004. januárban hatalomra jutott Mihail Szaakasvili államfő, nyugatbarát programmal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK