Volt kormányfő lett az elnök Portugáliában

2006.01.22. 22:27

Anibal Cavaco Silva volt kormányfő nyerte a portugál elnökválasztást, a szavazatok csaknem 100 százalékának összeszámolása után. A gazdaság fellendítésével kampányoló jobbközép politikus 50,58 százalékot szerzett, így már az első fordulóban elnök lett.

A fő esélyesnek tartott, jobbközép irányultságú Anibal Cavaco Silva volt kormányfő nyerte meg a portugál elnökválasztást a vasárnap késő este közzétett, véglegesnek tekinthető hivatalos eredmény szerint.

Anibal Cavaco Silva a leadott voksok 50,58 százalékát szerezte meg - derült ki a szavazatok szinte teljes feldolgozásán alapuló adatokból. Ez végleges eredménynek is tekinthető, a 4260 szavazóhelyiségből ugyanis mindössze négy helyen nem összesítették még a voksokat.

A volt kormányfő ily módon első fordulós győzelmet aratott az elnökválasztáson. A második helyen a független jelöltként induló Manuel Alegre szocialista párti parlamenti alelnök végzett a szavazatok 20,72 százalékával.

Cavaco Silva győzelmét máris elismerte José Sócrates szocialista miniszterelnök, illetve Mario Soares veterán szocialista politikus, aki maga is jelöltként indult az elnökválasztáson.  

Cavaco Silva 1985-95 között volt miniszterelnök. Amennyiben hivatalosan is megerősítik elnökválasztási győzelmét, az a legnagyobb politikai vereséget jelenti a tavaly márciusban hivatalba lépett szocialista kormány számára. A 81 éves Mario Soares - volt állam- és kormányfő - sokkal kevesebb támogatást szerzett, mint amennyire számítottak. A szavazókat sokkal inkább megnyerték a 66 éves Cavaco Silva ígéretei, amelyek szerint fellendíti a stagnáló, az Európai Unió átlagos fejlődésétől elmaradó gazdaságot, és csökkenti a 18 év óta legsúlyosabb munkanélküliségi rátát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK