Megkezdődött a portugál elnökválasztás

2006.01.22. 14:52

Portugáliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás. A választáson a jobbközép Cavaco Silva indul a legnagyobb eséllyel. A közvélemény-kutatások szerint akár az első fordulóban is megválaszthatják.

Megkezdődött az elnökválasztás vasárnap Portugáliában. A győzelemre a legesélyesebb a jobbközép irányultságú Anibal Cavaco Silva volt kormányfő, akit a közvélemény-kutatási eredmények alapján akár az első fordulóban megválaszthatnak.

Cavaco Silva 1985-95 között volt miniszterelnök. Elnökválasztási győzelme a legnagyobb politikai vereség volna a tavaly márciusban hivatalba lépett szocialista kormány számára. José Sócrates kormányfő jelöltje, a 81 éves Mario Soares veterán politikus, kétszeres ex-államfő sokkal kevesebb támogatást szerzett, mint amennyire számítottak. A szavazókat sokkal inkább megnyerték a 66 éves Cavaco Silva ígéretei, amelyek szerint fellendíti a stagnáló, az Európai Unió átlagos fejlődésétől elmaradó gazdaságot, és csökkenti a 18 év óta legsúlyosabb munkanélküliségi rátát.

Az elnöknek főleg protokolláris szerepe van, bár ő nevezi ki a miniszterelnököt, feloszlathatja a parlamentet, és megvétózhat törvényeket. Ha Silva kerülne az elnöki székbe, ő lenne a első nem baloldali államfő a demokráciát visszaállító 1974-es forradalom óta.

A szavazóhelyiségeket az anyaországban közép-európai idő szerint 20 órakor, a tengerentúlon 21 órakor zárják. Ha az első forduló nem eredményes, akkor a második fordulót február 12-én tartják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK