Gyilkosságért ítéltek el egy az amerikai katonát

2006.01.22. 10:36

Emberölés miatt elítélték az amerikai hadsereg egyik vallatótisztjét. A katona a vád szerint vallatás közben megfojtott egy iraki tábornokot 2003-ban. Az ítélethirdetés hétfőn várható.

Elítélték az amerikai hadsereg egyik vallatótisztjét az Egyesült Államokban egy iraki tábornok megöléséért. A 43 éves Lewis Welshofer Jr. zászlóst a katonai esküdtszék bűnösnek találta Abid Hamid Mouhus vezérőrnagy 2003 novemberében történt halálában, de felmentette a szándékos emberölés vádja alól. A zászlós a vád szerint megfojtotta az iraki tábornokot, miközben kérdéseket tett fel neki. Az ügyészek ezt kínzásnak minősítették.

Welshofert gondatlanságból elkövetett emberölésért várhatóan többéves börtön büntetésre ítélik, és elbocsátják a hadseregből. Az ítélethirdetés hétfőn várható. Ha szándékos emberölésben mondták volna ki bűnösnek, életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhették volna.

A vádlott védői azt állították, hogy az iraki tábornok halálát szívbetegsége idézte elő, valamint hogy Welshofer a parancsnokai által jóváhagyott vallatótechnikát alkalmazta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK