Felrobbant a Grúziát ellátó orosz gázvezeték

2006.01.22. 9:11

Felrobbant az Oroszországból Grúziába és Örményországba gázt szállító vezeték két ága vasárnap hajnalban.  A két országba irányuló gázszolgáltatás így leállt. A helyreállítás több napig eltarthat, Grúziának viszont csak egy napra elegendő készlete van. A grúz vezetők orosz szabotázst kiáltottak, az oroszok ezt hisztériának minődsítették.

Felrobbant a Grúziába és az Örményországba irányuló dél-oroszországi gázvezeték két ága vasárnap hajnalban, a két kaukázusi országba irányuló gázszolgáltatás így leállt - közölte a rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma.

A tárca szóvivője szerint baleset történt, de nem zárják ki a bűncselekmény lehetőségét. Nyikolaj Sepel főügyész-helyettes azonban úgy nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek, hogy bűncselekmény történt, 700-800 gramm trotilnak megfelelő hatóerejű szerkezetekkel robbantották fel a vezetékeket. A nyomozók szerint közönséges bűnözők vagy egy muzulmán szélsőséges csoport akciójáról van szó.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma a helyreállításhoz két-három napra lesz szükség, a Kavkaztransgaz cég vezérigazgatója szerint azonban négy napra. A vezetékekben ugyanis két különböző helyen keletkezett kár.

Grúziának egynapos gázkészlete van, így a leállás miatt energiaválság veszélyezteti az országot. Grúzia energiahiányban szenved már több mint egy évtizede. A grúz energiaügyi minisztérium képviselői a lehetséges gázszállításról megkezdték a tárgyalásokat a szomszédos Azerbajdzsánnal. Ehhez meg kell nyitni az azeri fővárost, Bakut a grúziai Batumival összekötő gázvezetéket, a grúz energiaügyi miniszter szerint azonban ez is napokig eltarthat. A Ria-Novosztyi orosz hírügynökség viszont úgy tudja, hogy a szállítás ezen a vezetéken már vasárnap estére beindítható.

Sszabotázs és hisztéria

Az orosz külügyminisztérium vasárnap este hisztériának nevezte a grúz elnök reagálását azokra az észak-oszétiai robbantásokra, amelyek napokra megfoszthatják az orosz gáztól Grúziát és Örményországot. Mihail Szaakasvili ugyanis azzal vádolta Oroszországot, hogy ő áll a hátterében annak a két robbantásnak, amelyek megszakították a Mozdokot Tbiliszivel összekötő  két gázvezetéket. Szaakasvili súlyos szabotázsról beszélt Oroszország részéről, teljesen elégtelennek és ellentmondásosnak minősítve a moszkvai magyarázatokat. A grúz elnök a gázszállítások gyors helyreállítását követelte Oroszországtól, valamint arról beszélt, hogy a grúz energiarendszerrel szabotázsakció áldozata lett.

Míg Oroszország minden erőfeszítést megtesz a csövek kijavítására és a Gazprom orosz monopólium növeli gázszállításait Azerbajdzsánnak, hogy rajta keresztül láthassa el Grúziát, addig Tbilisziben olyan kommentárok hangzanak el, amelyek nem nevezhetők másnak, mint "hisztériának és bacchanáliának" - közölte a moszkvai külügyminisztérium, feltételezve: a grúz vezetők versenyre keltek egymással abban, hogy az oroszellenes érzelmek felkorbácsolására aknázzák ki a helyzetet.

Moszkva szerint Tbilisziben az élősdiség, a képmutatás és a gátlástalanság elegye alakult ki, amelyet megsokszoroz a büntetlenség érzése abban a reményben, hogy Nyugaton pártfogókra lel oroszellenes irányvonalához. A grúz vezetők cinizmusát mutatja a vád, hogy Moszkva a saját területén hajtott végre robbantásokat - háborgott az orosz minisztérium, megfenyegetve Grúziát: ha elhatározta Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak végérvényes megrontását, akkor bizonyára felmérte e politika következményeit.

Örményországba Grúzián keresztül vezet az orosz gázcső. Az örmények elektromos áramot adnak el Grúziának. Az elmúlt években többször előfordult, hogy Dél-Oroszországban szabotázsakcióban felrobbantottak gázvezetékeket, ezek azonban eddig nem okoztak fennakadást az ellátásban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK