Tizenkét évet kapott a Pentagon volt elemzője

2006.01.20. 22:33

Tizenkét év és hét hónap börtönre ítélte pénteken az egyesült államokbeli Virginiában egy bíróság az amerikai védelmi tárca egy volt alkalmazottját, amiért titkos katonai információkat adott át egy izraeli diplomatának és egy Izrael-barát lobbiszervezet két munkatársának.

Az 59 éves Lawrence Franklin Irakkal és Iránnal foglalkozó politikai elemző volt a Pentagonban. Tavaly októberben vádalkut kötött, és együttműködéséért cserébe az ellene felhozott hat vádpont közül hármat ejtettek, míg három másikban bűnösnek vallotta magát.

Az alexandriai bíróság figyelembe vette, hogy Franklin nem ártani, hanem inkább segíteni akart az Egyesült Államoknak és a lehető legkisebb büntetést szabta ki rá. Franklin azzal magyarázta tettét, hogy elégedetlen volt a washingtoni kormány közel-keleti politikájával, és valójában több értesüléshez jutott, mint amennyit kiadott.

A két lobbista pere áprilisban kezdődik. Kémkedéssel őket sem vádoljak. Steven J. Rosen és Keith Weissman a kormány tisztségviselőivel szoros kapcsolatot ápoló American Israel Public Affairs Committee (Aipac) lobbiszervezet vezető tagjai voltak, akik a washingtoni lobbisták hírbörzéjén bennfentes információkat és pletykát, híreszteléseket csereberéltek kormányzati tisztségviselőkkel, kongresszusi képviselők munkatársaival és újságírókkal.

Franklinnak nem kell megkezdenie büntetésének letöltését, amíg a két lobbista pere tart.

KAPCSOLÓDÓ CIKK