A Szaddám-bíróság húsz munkatársát menesztenék a Baasz-vadászok

2006.01.20. 21:29

A Szaddám Huszein volt iraki diktátor és vádlott-társai perét tárgyaló bíróság összesen húsz állandó munkatársának menesztését követelte a feloszlatott Baasz Párt tagjaira vadászó bizottság pénteken arra hivatkozva, hogy az érintettek egykor mindannyian a kormányzó párt sorait erősítették.

A testület hasonló indokkal már előző nap kezdeményezte a per újonnan kinevezett vezető bírájának felmentését, akinek kurd elődje azért mondott le, mert állítása szerint a kormány megpróbált nyomást gyakorolni a bíróságra szigorú ítéletek érdekében.

A Szaddám-ügyben ítélkező törvényszék egyik ügyésze és más illetékesei figyelmeztettek a független bizottság bejelentésével kapcsolatban: az ilyen vádaskodások könnyen oda vezethetnek, hogy el kell halasztani a keddre tervezett, sorrendben nyolcadik tárgyalási napot.

Ali Feiszal, a bizottság igazgatója fenntartotta álláspontját a nemrégiben kinevezett főbíróval, Szajjid al-Hamasival szemben, hozzátéve: "Nem állunk meg Hamasinál. További 19 olyan személy van, akit ki kell tiltani a bíróságról, mert volt baaszisták."

Nemzetközi emberjogi szervezetek már régóta szorgalmazzák, hogy a pert vigyék külföldre, távol a Szaddámhoz hű szunnita arabokat és a megdöntött rezsimben elnyomott síitákat és kurdokat egymásnak ugrasztó belső konfliktustól.

A tárgyalássorozat októberi kezdete óta a vádlottak két védőügyvédjét gyilkolták meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK