Moszkva elzárta a gázcsapokat Ukrajna felé

2006.01.01. 10:15

Vasárnap kora délutánra leállította az Ukrajnába irányuló gázszállítást az orosz Gazprom, miután a szomszéd ország elutasította drasztikus áremelési követelését. Az ukránok viszont állítják, elfogadták volna az utolsó orosz ajánlatot, és hogy Európát is érinti majd a korlátozás. Lengyelországban, Ausztriában és Magyarországon csökkent is a nyomás, a Gazprom szerint az ukránok már meg is csapolják az Európába irányuló vezetékeket. Kijev tagad.

Az állami orosz gázmonopólium vasárnap délelőtt fél tíz (közép-európai idő szerint reggel fél nyolc) után kezdte meg a nyomás csökkentését az Ukrajnába irányuló két fővezetéken. A gázcsapokat délután egy órára zárták le teljesen. A Gazprom azt követően állította le a szállításokat, hogy ukrán partnere, az ukrán Naftogaz hivatalosan is elutasította az oroszok utolsó ajánlatát, amelyben Vlagyimir Putyin enlök három hónapos haladékot kínált a piaci gázár bevezetésére - közölte az orosz cég.

Az ukrán gázipari monopólium ugyanakkor tagadta, hogy elutasította az utolsó orosz ajánlatot. A cég szerint a szerződéstervezetet "moszkvai idő szerint éjfél előtt egy perccel küldték meg". A Gazprom szerint azonban Ukrajna csak az első negyedévre szóló ajánlatot fogadta el, de nem írta alá az év egészére vonatkozó szállítási jegyzőkönyvet. Az első három hónap után ugyanis az emelt árat kellett volna fizetni.

Az Európának szánt gáz lopásával vádolják Kijevet

A Gazprom bejelentette, hogy napi 120 millió köbméterrel, vagyis az Ukrajnát megillető mennyiséggel csökkentette az ukrajnai vezetékrendszerbe pumpált gázt. Az orosz monopólium szóvivője, Szergej Kuprjanov szerint az európai exportmennyiséget hiánytalanul szállítják Ukrajna felé. Az ukrán partnermonopólium ugyanakkor azt állítja, az európai országoknak szánt gáz mennyiségét is csökkentette a Gazprom. A Naftogaz szerint az orosz cég  az európai tranzithálózat egyes vezetékein is leállította a szállításokat, így korlátozhatja az Európába irányuló szállításokat. A Naftogaz szerint a Gazprom napi 187 millió köbméterrel csökkentette ukrajnai szállításait.

Magyarországon, Lengyelországban és Ausztriában is beszámoltak nyomáscsökkenésről a gázvezetékekben. Magyarországra a szokásos gázmennyiség háromnegyede érkezik. A lengyeleknél a felhasznált teljes gázmennyiség 14 százalékát érinti a nyomáscsökkenés. Ausztriába vasárnap este ötkor már 18 százalékkal kevesebb gáz érkezett.

A Gazprom szerint Ukrajna megkezdte a tranzitgáz jogellenes elvételét, miután leállították a gázszállítást. A cég szerint az, hogy Ukrajna nyugati határain a gázleadás esését regisztrálták szinte valamennyi mérőállomáson, azt jelenti, hogy Ukrajna elvesz az európai fogyasztóknak szánt gázból. Szergej Kurprjanov szóvivő hétfő délre ígért pontos adatokat. Viktor Juscsenko ukrán elnök ugyanakkor közölte, Ukrajna biztosítja a tranzitgáz akadálytalan áramlását Európába, saját forrásból adva hozzá technológiai gázt.

Az Európai Bizottság aggodalmát jelezte a kontinens földgázellátását illetően. Mireille Thom bizottsági szóvivő szerint ugyanakkor nem gondolják, hogy rövid távon gázhiány mutatkozna.

Juscsenko tovább tárgyalna

Az ukrán elnök emellett a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel Moszkvát vasárnap. Mint újságíróknak elmondta: vasárnap este telefonon felhívja és kéri az orosz elnököt, hogy követeljen újabb tárgyalásokata a Gazprom konszerntől. Közölte ugyanakkor, hogy továbbra sem tudják elfogadni az ezer köbméterenkénti  230 dolláros árat.

Juscsenko szerint az ukrán fél soha nem hagyta el a tárgyalóasztalt, egyúttal megerősítette, hogy a gázvita nem érinti a nyugat-európai gázellátást, Ukrajna "akadályok nélkül" biztosítja a földgáz áthaladását. Ugyanakkor ismét azzal vádolta Oroszországot, hogy a gázszállítások leállításával gazdasági nyomást kíván gyakorolni Ukrajnára. Juscsenko szerint a Gazprom által kért ezer köbméterenként 230 dolláros ár "elfogadhatatlan", mivel "gazdaságilag nem igazolható".

A Gazprom szóvivője korábban azt közölte, hogy a Nyugat-Európába (így Magyarországra is) szánt tranzitgáz teljes mennyiségben áramlik tovább másik három vezetéken. A Gazprom szerint, ha Ukrajna megcsapolja a tranzitgázt, akkor földalatti tárolóiból és más utakon teljesíti szállítási kötelezettségeit európai vevőivel szemben. Az uniós kormányok az ennek ellenére január 4-ére rendkívüli találkozót szerveznek, ahol gázipari szakértőik vitatják meg a helyzetet.

A Nyeftyegaz Ukraini energetikai vállalat vasárnap délelőtt erősítette meg, hogy csökken a gáznyomás az ország vezetékrendszerében. "Információim szerint csökken a nyomás" - mondta az ukrán vállalat vezetőjének sajtótitkára. Ugyanakkor az ország legnagyobb gázszállítójának számító Gaz Ukraini cégnél arról adtak tájékoztatást, hogy a fogyasztókat egyelőre nem érinti a nyomáscsökkenés.

50 helyett 230 dollár ezer köbméter gázért

Ukrajna legnagyobb gázfelhasználói már keresik az alternatív forrásokat. Volodimir Sandra iparpolitikai miniszter közlése szerint az orosz kapcsolatokkal rendelkező ukrán vegyi üzemek többsége közvetlen vásárlásokra áll át ezer köbméterenként 100 dollár alatti áron.

Ukrajna eddig ezer köbméterenként 50 dollárért kapta az orosz gázt, és legfeljebb 80 dollárt tart elfogadhatónak 2006-ban, még az európai árképzés Ukrajnára alkalmazott módszerével is. A Gazprom csaknem ötszörös árat, 230 dollárt követel, az oroszok szerint ugyanis tovább nem várhatja el Ukrajna, hogy a Szovjetunió idején bevezetett baráti áron teljesítse a gázszolgáltatást a Gazprom. Az oroszok szerint a 230 dollár megfelel a piaci árnak.

Az ukránok politikai okokat látnak a drasztikus gázáremelés hátterében, és úgy vélik, a naracsnos forradalom, és a nyugatbarát Viktor Juscsenko elnöklé választása miatt Putyin a Gazpromon keresztül bünteti Ukrajnát. Juscsenko újévi köszöntöjében arról beszélt, hogy az elmúlt évben az ország lerázta magáról a dikaktúrát, és most itt az ideje, hogy gazdaságilag is függetlenné váljon.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK