Halottak egy iraki benzintüntetésen

2006.01.01. 20:17

Négy ember meghalt annak a tüntetésnek a résztvevői közül, akik az újabb benzináremelés miatt tiltakoztak Irakban. A megvadult tüntetőkre a biztonsági erők lőttek rá egy Kirkuk melletti településen.

Négy tüntető életét vesztette vasárnap egy kistelepülésen az észak-iraki Kirkuk közelében, miután a biztonsági erők lőfegyvert vetettek be az ismételt benzináremelés miatt tiltakozó elszabadult tömeg megfékezésére.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a karhatalom azután nyúlt fegyverhez Rahinavában, hogy a tüntetők felgyújtották egy iraki olajipari vállalat irodahelyiségeit, négy autót és két benzinkutat. A lövések két embert megsebesítettek, a városban kijárási tilalmat rendeltek el. Egyelőre nem lehet tudni, hogy irakiak vagy amerikai katonák nyitottak tüzet a randalírozókra.

Irak, noha hatalmas kőolajkészletekkel rendelkezik, energiaellátási nehézségekkel küszködik. (Az elmúlt napokban szokatlanul hosszú sorok alakultak ki a töltőállomásoknál az arab országban.) Az ellátás akadozásának részben az az oka, hogy az iraki olajipari infrastruktúra a háborús károk és a felkelők szabotázsakciói folytán romos állapotban van.

Vasárnap pokolgép robbant Irak egyik legnagyobb olajfinomítójánál. A robbanás csak kisebb károkat okozott a bagdadi létesítményben, s nincs hatással annak működésére - közölte az iraki olajipari minisztérium.